Още 11 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяването на студентски общежития, реши правителството. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Средствата ще бъдат добавени към капитала на "Студентски столове и общежития" ЕАД за ремонт на бази за настаняване на студенти в София, Велико Търново и Пловдив.
През 2020 г. капиталът на дружеството беше увеличен с 32 млн. лв. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, които са негова собственост. Финансирането беше използвано за обновяване и обзавеждане на шест блока с общежития в Русе, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Велико Търново и София.
В началото на академичната година 2022/2023 г. се появи необходимост от средства за ремонт на един блок във Велико Търново, един блок в Пловдив и 65 стаи в блок 19 на Студентския град в София. Отпуснатите средства ще се насочат за ремонти на тези сгради, които са наложителни, предвид недостига на места в общежитията в посочените градове.
В интервю за БТА от 8 декември тази година председателят на Националното представителство на студентските съвети на висшите училища Даниел Парушев съобщи, че сега в студентските общежития в страната живеят 50 000 студенти, а миналата година са били 35 000. Това увеличение се дължи на факта, че преди две години имаше онлайн обучение в университетите заради пандемията от КОВИД-19, а сега вече студентите имат присъствено обучение, каза  Парушев. 
По думите му втората причина за увеличения брой на студентите в общежитията сега е заради високите цени на квартирите на свободен наем, които са се повишили заради инфлацията в страната. "Родителите не могат да си позволят да отделят по 600-800 лева за свободен наем на техните деца, които са студенти в друг град", обясни Даниел Парушев. 
Той подчерта, че интересът към студентските общежития сега е подобен на този, който беше преди десет години, когато беше голямата икономическа и финансова криза у нас и в света. Молбите само до септември от студенти, желаещи да живеят на общежития, бяха над 50 000, каза председателят на НПСС и уточни, че през януари ще има точна бройка по колко човека живеят във всеки студентски блок .