Стимулиране на местните творци и търговци, като им се даде пряк достъп до туристите, включително и тези, които пристигат в Русе с круизните кораби. Това е целта на приетата вчера от Общинския съвет обща схема на крайбрежната зона. Според нея на кейовата ивица ще бъде поставен павилион за туристически информационен център и своеобразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори.
Изрично е забранено поставянето на скари и въобще подготването на храна на открито.
Какво и кой ще продава в обектите, ще се реши от конкурси за отдаване под наем, а не от търгове, обясни инструмента за контрол кметът Пенчо Милков.
В Дълбокия път до „Рига“ ще има 2 специални дървени платформи с два павилиона за фреш, дребни пакетирани изделия и сувенири.
Предвидени са и 2 павилиона за продажба на напитки. Единият ще бъде в близост до любимата романтична атракция на кея - Вития мост, а другият -  близо до преливането на бул. „Цар Фердинанд“ в главната транспортна алея на крайбрежната зона.
Дизайнът на павилионите и общата схема на крайбрежната зона са съобразени с извършената наскоро рехабилитация и са одобрени от Общинския експертен съвет.