Моите лични очаквания са, че проектокабинетът на проф. Николай Габровски, номиниран за премиер от ГЕРБ-СДС, няма да бъде подкрепен в Народното събрание. Причината е, че има достатъчно заявки от политически сили, включително и от БСП, че няма да бъде подкрепен кабинет с мандат на ГЕРБ. Това коментира вчера в Русе депутатът от „БСП за България“ и бивш министър на земеделието Иван Иванов.
По думите му проф. Габровски наистина е направил опит да представи кабинет с експерти, които да управляват държавата. Част от тях са познати лица.
Иван Иванов заяви, че за него е изненада присъствието на имена, които в миналото са били свързани с БСП. Той допълни, че става въпрос за Меглена Плугчиева - кандидат за заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите, и за Мартин Захариев - кандидат за министър на туризма, който е бил депутат от гражданската квота на БСП.
Меглена Плугчиева бе депутат от Русе, избрана с листата на БСП, в 41-ото Народно събрание /14.07.2009-14.03.2013/. 
„Може би това е опит за толеранс и търсене на подкрепа от БСП. Доколкото ми е известно, двамата кандидат-министри към днешна дата не са правили опит за връзка с нашата парламентарна група, с ръководството на партията. Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет от нас няма как да бъде подкрепен“, каза Иванов.
По думите му в Народното събрание ще стане ясно как ще се развие гласуването.
„ГЕРБ дадоха заявка, че ще разчитат на кабинет на малцинството. Може би са си правили някакви сметки, че ще намерят необходимата подкрепа, защото кабинет се избира с обикновено мнозинство“, каза още депутатът от „БСП за България“.