„Личността на Кирил Старцев е емблематична за Русе. Той има тежката участ да ръководи града ни в изключително сложна обстановка - във време на преврати, световна война и нестабилност. Макар че завършва инженерство в Швейцария, той се завръща в родината, за да участва в градежа й. Надявам се, че научавайки повече за живота му, ще се вдъхновите за стъпките си занапред“. С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към десетките ученици от русенски училища, които вчера участваха в кръгла маса по повод 60-ата годишнина от кончината на кмета визионер Кирил Старцев.  Организатори бяха Община Русе, Регионалният исторически музей, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив - Русе.
По-рано през дена на гроба на Кирил Старцев в гробищен парк „Чародейка“ бе отслужена панихида от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.
Кирил Старцев управлява Русе между 1934 и 1944 г.
Още в първите години на кметуването си успява да придаде нов и модерен облик на града. Изградени са Съдебната палата, Стъклената будка, Мостът на въздишките, Халите и нови училища в двата края на града. Облагородена е централната градска част, особени грижи се полагат за театъра и запазването на богатата история на Русчук. Развити са канализацията, водопроводната и електропреносната мрежи.
За първи път е въведено и конкурсното начало на административните длъжности в общината.
Кирил Старцев остава в историята на Русе с инициативност, настойчивост и с благоустрояването на града. 
Заради далновидността си бива изпратен да установи успешния модел на местно управление в Добрич след присъединяването на Добруджа към българските земи по Крайовската спогодба. Служебно е изпратен като кмет и във Видин, за да подпомогне развитието на града след наводнението от 1942 г.
Моменти от живота и кметуването на инж. Старцев бяха представени от Ренета Рожкева и Кремена Тодорова от Регионалния исторически музей, Валерия Йорданова от Регионалната библиотека, Толя Чорбаджиева и Надежда Цветкова от Държавен архив - Русе.