С огромна торта, пъстра изложба и празнично приповдигнато настроение русенският скаутски клуб „Приста скаут“ отпразнува вчера десетия си рожден ден в Канев център. Сред гостите бяха много жители и гости на Русе, зам.-кметът Енчо Енчев, директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова и депутатът от „Продължаваме Промяната“ Димитър Недялков. По негова инициатива още през следващата седмица се предвижда дейността на скаутите да бъде представена в Народното събрание, където те могат да направят и благотворителна изложба-базар на изработени от тях коледни сувенири.
Рождениците бяха поздравени и от Световната скаутска организация. 
Най-възрастният скаут в България е 70-годишният председател на русенския клуб Теодор Пеев-Капитана. От Русе и президентът на националната организация Слав Гиндянов. В най-големия български клуб „Приста скаут“ членуват около 150 души, като най-многобройни, над 50, са т.нар. „вълчета“ - деца между 6 и 11 години. В последните години русенските скаути са участвали в многобройни международни инициативи, доброволчески и благотворителни акции. Сред най-големите постижения на клуба е създаването на скаутски дом в бившето училище „Пейо Яворов“. 
С част от събраните на вчерашния благотворителен базар средства осем младежи от клуб ще бъдат финансирани за участие в световното джамборе в Южна Корея догодина. 
През 2022-а се навършиха 111 години от запалването на искрата на скаутското движение у нас, в което България се включва само 4 години след създаването му в Англия. След 1944 година БКП закрива организация и създава пионерската организация „Септемврийче“. Възстановяването става пред 1991 година. Скаутското движение е най-голямата младежка организация в световен мащаб, включваща повече от 72 милиона души в над 170 държави.