Русенският бизнес иска да назначи 11 649 служители в следващите 12 месеца. Това показва второто за 2022 г. проучване на потребностите на работодателите от работна сила на Агенцията по заетостта, което е проведено в периода 7 септември - 14 октомври 2022 г. Предишната анкета, проведена половин година по-рано, показа нужда от 7137 работници, така че за шест месеца нуждата от работна ръка се е увеличила с над 50%.
Най-търсените специалности в Русенска област сса машинен оператор, шивач, заварчик, оператор в дървообработването, шлосер, машинен техник, машинен монтьор и строител - монтажник. Фирмите имат свободни позиции или планират да открият такива в следващите месеци за 837 машинни оператори, 787 шивачи, 571 заварчици, 559 оператори в дървообработването, 483 шлосера и т.н. От специалистите с висше образование най-много са обявените позиции за строителни инженери (266) и електро инженери (134). Има глад и за работници без никаква квалификация, най-вече за преработващата промишленост и селското стопанство. Тези заявки са за 1581 души.
Професията, за която работодателите споделят, че срещат най-големи затруднения да намерят нужните им специалисти, е оперативен счетоводител. Свободните работни места за такива хора са 156. Също толкова сложно е да се намерят заварчици и работници за хранително-вкусовата промишленост.
Дори обаче всички безработни да се преквалифицират и усвоят нужните професии, нуждата на фирмите от работна ръка няма да може да се задоволи. Даже при 100% заетост ще останат свободни около 3500 работни места, тъй като според последните статистически данни безработните в трудоспособна възраст (15-64 години) в цялата област са 8,1 хиляди души. 
Такова е положението в цялата страна, така че е нереалистично да се очаква някакво велико преселение към Русе, което да попълни дефицита от кадри. Освен ако условията за работа и заплащането се променят драстично в посока нагоре, за което няма индикации. С тази трудна задача в рамките на страната се справя само столицата София, на която е доста по-лесно, тъй като всички ресурси на държавата се управляват централизирано оттам.
От години броят на излизащите от пазара на труда в Русе е по-голям от броя на попълващите го. Коефициентът на демографско заместване, който следи статистиката, е малко под 60, което значи че 10 пенсиониращи се биват заместени от 6 младежи, които завършват образованието си и започват да работят. А промишлените предприятия продължават да се множат, идват сериозни инвеститори като например германската „Ебершпехер“, която в следващите месеци планира да наеме 500 души. Русе все повече затвърждава имиджа си на промишлен център, но промишлеността изисква огромен брой квалифицирани технически кадри. Каквито все повече липсват, тъй като образованието е сериозен разнобой с нуждите на трудовия пазар.