В изказване в Скупщината на Косово по повод кандидатурата на страната в Европейския съюз вицепремиерът и външен министър на Косово Доника Гервала каза, че Косово има ясна перспектива за членство в ЕС, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
Гервала добави, че официалното искане на Косово за членство в Европейския съюз е без алтернатива, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
„Ако от една страна казваме, че ясната цел на Република Косово е влизането в Европейския съюз, това означава, че това е перспективата, това е нашето ясно бъдеще. От друга страна, ако разгледаме как се развиват нещата през последните няколко месеца - има нарастващ интерес [от страна] на държавите-членки на ЕС към интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз. След словенското председателство на Европейския съюз темата беше отново повдигната и са налице непрекъснати усилия за това как интеграцията на Западните Балкани в ЕС да стане по най-добрия възможен начин, без да предизвиква безпокойство в рамките на ЕС. Разбира се, процесът не приключва с подаването на молбата на Косово за членство в ЕС, а започва много важна фаза, която също официално изразява стремежа на страната за членство в ЕС. Така че няма друга алтернатива на официалното искане за членство в ЕС”, подчерта тя.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)