Международният олимпийски комитет (МОК) обяви днес, че ще проучи възможността за участието на руски спортисти и на такива от тяхната приятелска страна Беларус в състезания в Азия, съобщава агенция АП. МОК препоръча на 28-и февруари – четири дни след началото на военната агрессия на руската армия срещу Украйна, спортистите от тази страна и от Беларус да не бъдат допускани до международни участия. Решението се основаваше на опасения относно безопасността и пълнотата на състезанията. Повечето олимпийски спортове последваха примера му и наложиха забрани.
Решението на МОК да прегледа такава възможност идва малко преди началото на годината, в която ще се проведат квалификациите в много спортове за Олимпийските игри в Париж.
Олимпийската среща на върха, организирана под формата на конференция от МОК, се провежда днес и хората от управата се съгласиха, че ще продължат да проучват такава възможност и по-нататък. Предложението е дошло от Асоциацията на олимпийските комитети, се казва още в становището на МОК. От МОК подчертават, че все още не може да се говори за допускане на руснаците, а просто последващо разглеждане на въпроса.
Олимпийската асоциация предложи да улесни "участието на спортисти от Русия и Беларус в състезания в Азия под тяхно ръководство, като същевременно спазва наложените санкции", се казва в изявлението. МОК прави разграничение между това, което нарича "санкции", като не позволява на Русия да бъде домакин на спортни събития и да показва на национални символи в състезания, и си запазва правото за изключване на руски спортисти.
Веднага след като беше оповестено това решение, Украйна възрази срещу решението президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков да бъде поканен на конференцията. В списъка на присъстващите, публикуван от МОК, няма представители на Украйна на въпросната среща.