Европейският шампион на скок дължина в зала от Белград 2017 Измир Смайлай е с временно спрени състезателни права от Дисциплинарната комисия на Световната атлетика заради подозрение в измама, съобщава АП.
Смайлай, президентът на Албанската лекоатлетическа федерация и личен треньор на състезателя - Геги Рули, и генералният секретар на централата Николин Дионизи са обвинени във манипулиране на данните, свръзани с резултата на скачача от турнир в Тирана през май 2021 година. 
Подадената информация, е че Смайлай печели първото място на надпреварата "Дита Е Керцимеве" с национален рекорд от 8.16 метра, а на базата на това постижение в последствие той получава правото да участва на Олимпиадата в Токио два месеца по-късно. В сайта на световната атлетика се посочва, че резултатът не е признат за официален, тъй като няма данни дали вятърът е бил в рамките на допустимите 2 м/сек, за да бъде зачетен.
Смайлай завърши 17-и на Игрите в японската столица със 7.86 метра в квалификациите, като остава само на 10 сантиметра от класиране на финал.
Трамата са наказани до изясняване на случая. От Световната атлетика през септември съобщиха, че разследват общо седем държави за подобни нарушения, като другите шест са Турция, Узбекистан, Молдова, Грузия и Киргизстан.