Олимпийската шампионка Стефка Костадинова ще открие изцяло обновената лекоатлетическа писта на градския стадион в Ямбол на 13 декември. На церемонията ще присъстват представители на Министерството на младежта и спорта, заслужили майстори за спорта, треньори и спортисти, съобщиха от общинския пресцентър.
Пистата е единствената до момента в страната със синя настилка, обяви преди дни в официалния си фейсбук профил кметът на Ямбол Валентин Ревански. Покритието е изпълнено с висококачествени материали на швейцарската форма „Коника“. 
Системата е трислойна, безфугова с полиуретанови компоненти, запечатана с два лакови слоя за висока износоустойчивост и здравина. Спортните настилки на този производител са първите, одобрени и сертифицирани от WA, FIBA, EHF, ITF и други международни спортни федерации, пише още кметът.
По думите му с такава настилка са и част от световни стадиони - "Стадио Олимпико", стадион "Луи II" в Монако, "Олимпиащадион" в Берлин, стадион "Лецигрунд" в Цюрих. Разчертаването на пистата е направено от лицензиран изпълнител от IAAF от Естония. 
Както писа БТА, ремонтът на лекотлетическата писта на ямболския стадион започна през септември тази година. Обновяването е на стойност 1,2 млн. лева, отпуснати от спортното министерство. 
Пистата години наред бе в изключително лошо състояние, тъй като е ремонтирана само веднъж от построяването на стадиона в Ямбол през 70-те години на миналия век. Съоръжението се използва от двадесет спортни клуба.