Белгийската полиция проведе мащабна операция като част от разследване на корупционни сделки във връзка със Световното първенство по футбол в Катар. Според вестник "Соар" по време на специалната операция са били задържани  италианският бивш евродепутат от социалистическата фракция Пиер-Антонио Панцери и ръководителят на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. В резиденцията на бившия евродепутат полицията откри 500 хиляди евро в брой.
Вестникът отбелязва, че служителите на реда са извършили обиски на 14 адреса в Брюксел, а разследването стартира от юли 2022 година. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати от Европейския парламент в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника, арестуваните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати.
Белгийската прокуратура излезе с изявление, потвърждаващо, че в петък се провежда "антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток", но остави без коментар цялата друга информация на "Соар", включително връзката на разследването със Световно първенство по футбол. Прокурорите също потвърдиха ареста на четирима души от италиански произход, но без да разкриват имената им, уточнява ТАСС.