Германските законодатели призовават за засилени мерки за сигурност на Бундестага след националните акции срещу заподозрени членове на дясна екстремистка група, за която се твърди, че се е стремяла към сваляне на правителството, предаде ДПА.
25-те заподозрени, включително бивш член на парламента, арестувани при акциите в сряда, се опитвали да премахнат демократичния ред и да поставят свое правителство, се казва в съобщение на прокуратурата.
Прокурори заявиха, че ключовите заподозрени са част от неназована терористична група, свързана с екстремисткото движение „Граждани на райха“ (Reichsburger), което не признава съществуването на германската държава.
Сред арестуваните е бившата депутатка от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) и съдийка от Берлин Биргит Малзак-Винкелман.
Изтъквайки принадлежността на бившата депутатка към  АзГ, която понастоящем има 79 депутати във федералния парламент, зам.-председателят на Бундестага Катрин Горинг-Екарт каза в публикувано днес становище за вестниците от германската медийна група „Функе“, че ще бъде направено обстойно проучване кои мерки за сигурност трябва да бъдат променени и въпросът ще бъде отнесен до всички органи, които вземат решения.
Като бивша депутатка Малзак-Винкелман има достъп до сградите на Бундестага, както и до всички пенсионирани депутати, стига да не са отказали контакт.
След ареста на бивш депутатка от АзГ, която е искала Бундестагът да бъде щурмуван, нейните настоящи контакти в парламента трябва да бъдат спешно проверени, каза депутатът социалдемократ Себастиан Хартман за „Функе“. Той призова да бъде направена оценка на сигурността на парламента.
Във вчерашен коментар германският канцлер Олаф Шолц описа предполагаемото участие на бивш депутат като „много лошо“, но наблегна на това, че възможните последици сега са въпрос на „автономни решения на федералните и провинциалните органи за защита на конституцията, всеки от които ще оценява въпроса на законова база“.