Надеждите за съживяване на Летище Русе се завръщат. Това написа Белчо Цанев в сериозния икономически седмичник „Банкеръ“ и цитира конкретни намерения за бъдещето му. Предлагаме ви текста без намеса, заглавието е на редакцията.

Летище Русе пак привлича инвеститорски интерес. За втори пореден път през последната година. За разлика от декември 2021 г. този път обаче липсват лъскаво опакованите локуми за директни полети до София и за единен билет от Силистра - през Русе и София - та чак до Ню Йорк. Няма ги и спедиторските обещания за скорострелни доставки от март 2022 година. Вместо това авиокомпанията, която трябваше да сбъдне всички тези мокри сънища, остана и без самолети. Щедрият на хвалби транспортен министър Николай Събев също изпадна безславно от голямата политика...
Новите инвеститори, които засега логично не искат да се афишират, тръгват към възраждането на летище Русе по обратния ред: от идеите и плановете, през тяхната реализация, та чак до демонстриране на свършеното. Или, както казва народната мъдрост - те са от онези хора, които първо искат да скочат и едва тогава да извикат „Хоп!“, за да ги чуят.
От инвестиционните намерения става ясно, че реализирането на тези идеи започва от
надграждането на летищната инфраструктура
Етапите ще са три.
Първо - разработване на Генерален план за развитие на летище Русе, който трябва да бъде предложен и одобрен от Експертния съвет към Министерството на транспорта и съобщенията. Едновременно с това ще бъде изготвена и представена за обществено обсъждане екологична оценка на аеропорта.
Инвестициите ще продължат с изграждане на периметрова ограда, периметров път и система за видеонаблюдение в съответствие със съвременните изисквания за авиационна сигурност.
По време на първия етап е заложено да бъде направен и ремонт на Полосата за излитане и кацане (ПИК) - в съответствие с изискванията на категория „3С“ на Международната организация за гражданска авиация (ICAO), при запазване на сегашните размери 1800 м дължина и 30 м ширина. Според експерти това е предостатъчно на първия етап за обслужването на полети, извършвани от т.нар. Авиация с общо предназначение (от англ. - General Aviation) - частни полети и бизнес полети с ултралеки и леки самолети, учебно-тренировъчни полети, специализирани полети и пр.
По времето на първия инвестиционен етап се предвижда и
изграждане на хангари за техническо обслужване на самолети
което е още едно доказателство за сериозните намерения на инвеститорите.
Заложени са още ремонт и реконструкция на пътническия терминал на летище Русе. Целта е привеждането му в съответствие с изискванията на авиационната сигурност при обслужването на пътници. Това обхваща разделянето на потоците и обособяване на стерилна зона за проверените пасажери. Ще бъдат доставени съвременно оборудване за проверка на пътниците и техните багажи преди качването на самолета, а също и на персонала, и на карго товарите. Предвижда се и ремонт на перона пред сградата на пътническия терминал.
За полосата се планира изграждане на нова аеронавигационна светлинна система, която
ще направи летище Русе достъпно за полети през цялото денонощие
Паралелно ще бъдат изработени процедури за полети и организация на управлението на въздушното движение в района на летището.
Сред инвестиционните намерения влизат още изграждането на карго терминал, на специализирана инфраструктура за обслужване и операции с безпилотни летателни средства (дронове), както и закупуване на съвременна самолетообслужваща техника.
Първият инвестиционен етап ще приключи с изготвянето на необходимата документация за сертифициране на летище Русе за търговски полети.
Акцентът на инвестициите през втория етап ще падне върху
ремонта и реконструкцията на пистата
която ще бъде удължена от 1800 на 2500 метра и разширена от 30 на 45 метра. С това тя ще може да обслужва по-големи самолети от фамилиите на „Еърбъс А320“ и „Боинг 737“.
Ще бъдат изградени и хангари за обслужване и на този тип самолети. Ще се изработят и нови процедури за организация на полетите за тези по-големите самолети, които ще обслужва летище Русе.
Планира се и надграждане на аеронавигационната светлинна система.
За третия инвестиционен етап е оставено изграждането на
нов пътнически терминал с капацитет 500 пътници
в час пик.
Ще бъдат изградени и два нови перона с паркинги за 14 самолета с разпереност на крилата до 36 метра, допълнителни хангари за техническо обслужване на „Еърбъс А320“ и „Боинг 737“ и пр.
За да се случи всичко това обаче, е необходимо Общинският съвет в Русе да гласува отдаването на правото за ползване на летището на инвеститорите за определен срок, който да е взаимноизгоден и за двете страни.
А защо не отдаването му на концесия
логично биха попитали мнозина?
Отговорът се крие в текстове на самия Закон за концесиите, които, според юристи, възпрепятстват това. Така че единственият вариант да се привлекат инвеститори в летище Русе е отдаване правото му на ползване за определен срок. Срок, по времето на който инвеститорите ще поемат и всички разходи за охрана и поддръжка на летището, които (поне засега) възлизат на над 80 000 лв. годишно.
При това положение всички рискове остават за сметка на инвеститорите, а собствеността на аеропорта - на Община Русе. Разбира се, срещу това отстъпено право на ползване, общината ще получава конкретни преки и косвени ползи, сред които ще са разкритите нови работни места, развитието на туризма в региона, на търговията и на всички останали дейности, съпътстващи работата на едно нормално регионално летище.

Архивите говорят: Първите самолети по линията Русе-София
излитат и кацат на зелена поляна

Първите самолети по линията Русе-София излитат и кацат на зелена поляна край Щръклево, показва снимка, публикувана от Държавен архив-Русе по повод Международния ден на гражданската авиация - 7 декември. Обнародвана е и справка за броя на полетите от летището от 1985 до 1996 година. Ето какво обясняват специалистите от Архива.
„Животът на аерогарата край Русе започва 1958 г., когато е открита пътническата линия София-Русе. В началото липсва инфраструктура, но ситуацията се подобрява чувствително през 70-те години на XX век. Изградени са приемна сграда и други съоръжения, подобряващи обслужването на пътници, екипажи, товари и самолети. Тези подобрения водят със себе си и разширяване на дейността. Освен вътрешни полети до големите градове в страната, летището започва да обслужва чартърни полети до дестинации в Западна Европа - Париж, Лондон, Франкфурт, Дюселдорф и Хановер. Карго полетите също са част от дейността на аерогарата, като най-честите крайни точки са Киев, Хелзинки и Санкт Петербург. 
Гражданските полети са преустановени през 1991 г., а регулярните военни полети - през 1997 г.“