Всекидневно на тротоара до контейнерите за смет се трупа купчина боклук. Виждаме кашони от храни и напитки, вчера даже се появиха тикви. Подобни отпадъци правят магазините, а точно до нас има супермаркет. С този сигнал се обърнаха към „Утро“ хора от блок „Козница планина“ на улица „Чипровци“ и илюстрираха думите си със снимки.
Проблемът е хроничен не само на посоченото място. Често малки фирми и магазини ползват гражданските съдове за смет за изхвърляне на отпадъци. Заради това през ноември кметът Пенчо Милков издаде заповед контейнерите по 11 русенски улици да се изпразват два пъти дневно. Увеличената сметка за сметосъбиране ще се отрази на всички данъкоплатци, защото администрацията няма инструменти, с които да накара фирмите да спазват законовите изисквания, а отговорните за това държавни институции не се справят с тази задача.
„С парите на хората ще изхвърляме боклука на магазините. А магазините и ресторантите са длъжни по закон да си организират самостоятелна система за управление на отпадъците. Такива обаче имат само големите вериги като „Метро“, „Лидл“, „Кауфланд“, „Билла“. Останалите ползват контейнерите за граждани. Имаме дори документирани такива случаи - как жените от магазина изхвърлят гнилите домати в контейнера“, обясни кметът.
Затова чрез Националното сдружение на общините е направено предложение за промени в Закона за управление на отпадъците, които да позволят на кметовете да контролират дали фирмите изпълняват задълженията си по закона. В момента това е задача само на РИОСВ, но не личи това да й е приоритет.