Шест фирми искат мултимилионната поръчка на Агенция „Митници“ за разширяване на ГКПП „Дунав мост -  Русе“. Проектът за 5,5 млн. лева без ДДС трябва да подобри съществено организацията на движението и времето за преминаване през граничния пункт. 
Документи по обявената обществена поръчка са подали русенските „Строител“ ООД и „Пътинженеринг“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД /София/, Консорциум „Люник-Бурда“, „Автомагистрали - Черно море“ /Шумен/ и ДЗЗД „Енчевгруп - Дунав мост 2022“, в което участват три дружества - „Енчевгруп“ ЕООД /Златоград/, „Копекс и КО“ /София/ и „Екоинженеринг“ ЕООД /Горна Оряховица/. Предстои проверка на офертите за съответствие с условията на поръчка и отваряне и на ценовите предложения.                         

Проектът включва рехабилитация на съществуващите асфалтови трасета и изграждане на нови на мястото на съществуващите тревни и други площи в този участък. Целта е да се получи обща асфалтова площ, която с подходяща организация на движение да отдели лекия от тежкия трафик и създаде буферна зона, която да поеме максимален брой товарни превозни средства и да ги насочи организирано към линията за контрол. Очаква се това да бъде ефективна мярка за намаляване натоварването на движението по бул. „Тутракан“, проблем, който предизвиква сериозно обществено напрежение в Русе.
След като бъде избран изпълнител, той ще има 60 дни за изготвяне на инвестиционен проект до фаза „работен проект“. За строително-монтажните работи се дават до 120 календарни дни, т.е. 4 месеца.