Русенската опера ще представи премиерно в една вечер камерните опери „Омагьосаният принц“ и „Подслушан разговор“ от българския композитор Димитър Тъпков на 9 декември, петък, в зала „Филхармония“.
Началото ще бъде поставено с „Омагьосаният принц“ по приказката на Вилхелм Хауф „Халифът щърк“, чиято продължителност е 40 минути. По време на антракта във фоайето ще бъде представена пред публиката съвсем кратката 12-минутна миниопера „Подслушан разговор“.
Режисьорът на „Омагьосаният принц“ Аделаида Якимова-Фурнаджиева обясни, че спектакълът не е точно опера, защото не се подчинява на никакви оперни форми.а
„Произведението е написано през 1976 година. Ще бъде поставено за първи път в Русе. Няма форма, формата е отворена. Щастливата хрумка, която с Еслица Попова като художник намерихме, е т. нар. „хронотоп“ или „пространство-време“. Времето се свързва с музиката, а пространството - с литературата. Едното се развива линеарно, а другото - вертикално“, обясни Фурнаджиева.
По думите й произведението не е предназначено за широката публика. Причината е, че такава музика се слуша малко. Тя е много сложна и непривична дори за певците.
„Публиката да очаква едно предизвикателство. Всеки зрител ще го възприеме дотолкова, доколкото е подготвен. Той няма да слуша сладка, мила музика, а ще има предизвикателство на естетиката, която се различава с масовия вкус“, каза още Фурнаджиева.
Режисьор на „Подслушан разговор“ е директорът на Русенската опера Пламен Бейков. Диригент е Луиза Станоева. Участват солисти и оркестър на Държавната опера в Русе.