Петдесет украински и още толкова български фирми заявиха участие в регионалния бизнес форум в Русе на тема „Възстановяване на Украйна - възможности за сътрудничество“, организиран от Българо-украинската индустриална камара при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съвместно с почетното консулство на Украйна в града. Това съобщи почетният консул на Украйна Пламен Бобоков.
„Това мероприятие е ясен сигнал, че животът продължава и че ние трябва да се готвим за по-добрите времена. Това е сигнал, че България не е безучастна, че следи с интерес развитието и е готова да помага“, каза Бобоков.
По думите му заради войната на фокус сега са доставките в Украйна на гориво и смазочни материали, на хранителни продукти, химикали и торове.  
„Има интерес и към юридическите услуги, както и голямо желание от страна на украински компании да се регистрират в България“, обясни Бобоков.
Решението форумът да е в Русе е продиктувано от факта, че градът е естествената врата към подложената на яростен руски ракетен обстрел Украйна.
„Морските пътища са прекъснати и сухопътната връзка е през Русе. Русе е важен и стратегически град и би трябвало да допринесе за развитието на отношенията между двете държави“, каза още Бобоков.
„Въпреки че войната все още не е свършила, трябва да мислим за възстановяването на Украйна. Трябва да гледаме напред. Ние сме убедени, че ще победим в тази война, която е варварска и необяснима“, каза посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко, който също участва в икономическия форум.
„Трябва още отсега да мислим как да възстановим нашата страна - стопанство, икономика, как да върнем нормалния живот. Българският бизнес може да помогне в целия спектър - в строителството и в транспорта, в химическата, металургичната и хранително-вкусова промишленост, в областта на медицината и в селското стопанство. Важна ще бъде и подкрепата в сферата на енергетиката“, каза посланикът.
По думите му след ракетни атаки от страна на Русия половината от обектите от енергийната инфраструктура на Украйна са унищожени.
„По тази причина сътрудничеството от страна на България за възстановяване на енергийната система на Украйна би било много полезно и необходимо. Отделно, много е важен и транспортът на жито от Украйна през България към други страни“, каза Москаленко.
Според него традициите в бизнеса между двете държави са много сериозни.
„Ако през последните три-четири години стокообменът между България и Украйна е около 1,5 млрд. долара, то въпреки войната само за първите девет месеца на тази година той е малко над 2 млрд. долара. Очакванията са до края на годината да нарасне още повече“, обясни посланикът.
По думите му това показва, че сътрудничеството между двете държави в икономическата сфера е много интензивно. Свидетелство е и за подкрепата, която България оказва на Украйна.
Според посланикът вчерашният регионален бизнес форум в Русе предоставя възможност за развитие на икономическите взаимоотношения между България и Украйна.