Едно от най-разпознаваемите лица на Силициевата долина - Тони Фадел, известен като бащата на айПод (iPod), представи днес своя нов проект - хардуерен портфейл за офлайн съхранение на криптовалута, предаде Ройтерс.
Фадел работи близо десетилетие в "Епъл" (Apple) при Стив Джобс, където отговаряше за дизайна на преносимия музикален плейър, а след това и на най-популярното устройство на компанията - айФона (iPhone).
След напускането си през 2008 г. той създаде "Нест лабс" (Nest Labs), компания за устройства за умни домове, която по-късно беше придобита от "Гугъл" (Google) за 3,2 милиарда долара.
Сега Фадел си е намерил ново поприще. Той си партнира с френската технологична компания "Леджър" (Ledger) за създаването на портфейл за офлайн съхранение на криптовалута.
Търговията с крипто изисква използването на сложни криптографски кодове за оторизиране на транскциите. Те обикновено се съхраняват онлайн, например, в онлайн борси, което ги прави уязвими на кражби и хаквания.
Крахът на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) през ноември, при което изчезнаха над 1 милиард долара от средствата на нейните потребители, рязко засили търсенето на устройства, които да пазят криптовалутата офлайн. "Леджър" предлага точно такива.
Досегашните модели на френската компания, като например "Нано ес" (Nano S), наподобяха флашки. Новият модел, създаден от Фадел и наречен "Леджър стакс" (Ledger Stax), е с формата на кредитна карта, разполага с електронен дисплей и може да се свързва с лаптоп чрез USB кабел или блутут. Устройството ще се появи на пазара в началото на 2023 г. при начална цена от 279 долара.
Фадел е един от малкото мениджъри в технологичния свят, изразили скептицизъм относно някои елементи на "Уеб 3.0" (Web 3.0), или последното поколение интернет, включващо всевъзможни децентрализирани технологии като криптовалути и метаверсии, посочва Ройтерс.