Естествено е мъжкият отбор на „Дунав“ да е обект на най-силен интерес. Но какво става по-надолу с тимовете в школата? Вече говорихме по тази тема с треньора на отбора със 17-годишните футболисти Ивайло Кирилов. Редно беше да потърсим и наставника Драго Григоров, който води тима с 15-годишните момчета. Той не обича да говори пред медиите, но този път се съгласи да даде интервю за „Утро“.

- Драго, завършите полусезона на 14-то място в Елитната юношеска лига. Доколко това класиране е реално?
- Ами, реално е, то в някакъв мисъл дори леко надхвърли очакванията ми. Говорихме с тебе в края на лятото и още тогава бях на мнение, че ще ни бъде много трудно. Да кажем, че представянето ни през есента далеч не беше фантастично, но и не беше толкова лошо. Момчетата се бориха според силите си. Някои мачове бяха загубени нелепо, но и имаше и хубави моменти с победата например срещу лидера „Национал“. Тогава отборът показа изключителен характер. Истината е, че имахме и късмет.
- Все пак сте твърде далеч от изпадащите отбори.
- Така е, но този факт въобще не ме успокоява. Разликата между нашия отбор и водещите тимове е огромна.
- В какъв смисъл?
- Като игра и поведение на терена. Личното ми мнение е, че берем безхаберието от работата в школата вече толкова много години. Знам, че думите ми са тежки, но истината за мене е точно такава. Съсипахме толкова много набори. Примерите не са един или два. Набор 2008 беше добър, но... Къде са сега наши момчета? В „Левски“, ЦСКА, Разград, „Ботев“ /Пд/! Веднага искам да кажа, че децата не са виновни. Те имат достатъчно качества, но някои от тях са пропуснали сериозни етапи в подготовката си. Не е нормално футболисти на 15 години да се учат тепърва как се спира топката и как се играе с глава. Някои ще кажат, че съм много краен. Може, все пак позицията ми е субективна. В интерес на истината през последно време има светлина в тунела най-малкото в частта, че се работи по определена програма за тактика, техника, кондиция.
- Къде се греши според теб?
- Парадоксално е, че в началото подготовката на децата едва ли не копира мъжката. Като станат на 15-16 години, почваме да ги учим на азбучни неща като прохождащи в играта деца. Това е абсолютен абсурд.
- Защо чак такъв скептицизъм?
- Казвам неща, които мисля. Вече споменах за провалени набори. Не казвам, че не се работи. Напротив. Но резултатите ги няма. И, дано съм лош пророк, няма да ги има.
- Какво трябва да се направи?
- Това е дълга тема. Ще повторя, че няма как да се изградят класни футболисти, при положение че са проспани важни периоди от подготовката им. Все едно да вземеш ученик от 8 клас и до го върнеш в първи с учене на азбуката. Моят приятел и бивш съотборник Мариян Тодоров казва така: „Русенските школи създават твърде добри футболисти за Регионалната и Трета лига“. Склонен съм, за съжаление, да се съглася с него.
- Какво се задава в твоя отбор през пролетта?
- Няма да ни бъде лесно, а и кадровите проблеми са много. Практически нямам хора в атака.
- Потвърдено ли е, че централният нападател Александър Донев ще премине през зимата в ЦСКА /Сф/?
- Най-вероятно да.
- Да разчупим този минорен тон. Кой е твоят фаворит за световната титла в Катар?
- Аз симпатизирам на французите, но никак не съм сигурен, че ще стигнат до последния мач. Специално искам да отбележа играта на отборите на САЩ и Канада. Тези тимове са напреднали много, явно се учат бързо и в движение. Да, няма да са в голямата игра по катарските терени, но съм впечатлен от израстването им. Американците и канадците са бързи, повратливи, смели, тактически поузрели. Хората се готвят отдалеч за следващото световно първенство и съм сигурен, че ще бъдат фактор на този шампионат. Като си помисля къде бяха доскоро САЩ и Канада като футболна класа! Но, ето - научили са важните си уроци, намерили са вярната посока и вървят напред. Ако ние не научим елементарните си уроци, не ни чака нищо добро. Говоря не само за нашата школа, а за клубовете в България въобще.