Две момчета на 14 и 17 години са се простили с мобилните си апарати, след като услужили с тях на непознати.
В 18 часа в понеделник 14-годишно дете било пресрещнато в „Дружба 1“ от непознат, който му поискал телефона да се обади по спешност. Детето му дало самсунга си, след което мъжът влязъл в рено, говорил десетина минути, после изхвърлил СИМ картата от прозореца и изчезнал с пълна газ с GSM-а на стойност 400 лева.
Почти час по-късно 17-годишно момче било заговорено в „Чародейка“ от четирима мъже. Те му поискали мобилния апарат да се обадят на приятел, който бил закъсал за бензин с колата си. Младежът усетил, че работата не е чиста и опитал да излъже, че няма GSM, но четиримата започнали да го притискат и набелязаната жертва дала телефона. Тогава единият от глутницата започнал уж да говори с някого, докато другите трима се отдалечат. Скоро и той побегнал, а тийнийджърът останал без апарат за 120 лева.
Не давайте телефона си на непознати, калкото и убедителни да ви се сторят доводите им и предупредете близки и познати да не го правят. Научете децата си как да реагират в подобни ситуации. Ако станете жертва на измама или към вас или ваши вещи бъде проявен интерес от непознати, незабавно се обадете на безплатния спешен тел.112 призоваха от ОД на МВР във връзка със зачестилите измами по тази схема.