Няколко поделения на левоцентристката Социалдемократическата партия (ГСДП) на Германия продължават да обвиняват бившия канцлер и бивш лидер на партията Герхард Шрьодер, че е в твърде близки отношения с Русия, съобщи ДПА.
Арбитражната комисия на Социалдемократическата партия в северния град Хановер изслуша днес жалба в рамките на партийната процедура срещу Шрьодер, но решението се очаква да бъде взето догодина.
"След днешното изслушване арбитражната комисия ще проведе задълбочени консултации, за да може да вземе обосновано решение", заяви областния секретар на партията Кристоф Матерне.
На първа инстанция Социалдемократическата партия в област Хановер се произнесе през лятото, че Шродер не е нарушил партийните правила с участието си в руски държавни компании. Седем поделения на ГСДП обжалваха това решение.
Според партийния правилник най-тежката санкция би била изключването на Шрьодер от ГСДП. Дори комисията да установи нарушение, са възможни и по-леки санкции като порицание или временно лишаване на Шрьодер от право да заема длъжност, отбелязва ДПА.
Казусът може да бъде отнесен и до арбитражната комисия на Социалдемократическата партия на федерално ниво като последна инстанция.
Шрьодер е смятан за близък приятел на руският президент Владимир Путин и от години е част от руски енергийни компании. За руската инвазия в Украйна 78-годишният бивш германски канцлер заяви, че отговорността за прекратяването на войната е на Русия, но връзките с Москва не трябва да бъдат прекъсвани напълно.
Още през април председателката на ГСДП Саския Ескен предложи на Шрьодер да напусне партията.