Среща от група „Е“ на Световното първенство по футбол в Катар:
Япония – Испания – 2:1 (0:1)
голмайстори: 0:1 Алваро Мората 11, 1:1 Рицу Доан 48, 2:1 Ао Танака 51
главен съдия: Виктор Гомес (Република Южна Африка)
стадион: „Халифа Интернешънъл“ (Ал Раян), зрители - 44851
жълти картони:
- за Япония – Ко Итакура, Мая Йошида, Шого Танигучи
състави:
Япония: Шуичи Гонда, Шого Танигучи, Ко Итакура, Мая Йошида, Юто Нагатомо (46-Каору Митома), Хидемаса Морита, Юня Ито, Ао Танака (87-Уатару Ендо), Такефуса Кубо (46-Рицу Доан), Даичи Камада (68-Такехиро Томиясу), Дайзен Маеда (62-Такума Асано)
Испания: Унай Симон, Сесар Аспиликуета (46-Дани Карвахал), Пау Торес, Алехандро Балде (68-Жорди Алба), Родри, Серхио Бускетс, Гави (68-Ансу Фати), Педри Гонсалес, Алваро Мората (57-Марко Асенсио), Нико Уилямс (57-Феран Торес), Дани Олмо
Отборът на Испания загуби от Япония с 1:2 в третата си среща от група „Е“ на Световното първенство по футбол в Катар. И двата отбора се класираха за осминафиналите на турнира като първи и втори в групата, съответно с 6 и 4 точки. В другия мач Германия победи Коста Рика с 4:2, но и двата тима отпаднаха от Мондиал 2022. Германците останаха на трета позиция с 4 точки, а Коста Рика завърши с 3 в актива си. Испания изпревари Германия в класирането в група „Е“ заради по-добрата си голова разлика, а след успеха над германците в първия мач тимът на Япония постигна втора впечатляваща победа на първенството в Катар и то пак след обрат през второто полувреме.
Японците ще играят срещу Хърватия на осминафиналите на 5 декември, докато Испания ще се изправи срещу Мароко ден по-късно.
Отборът на Япония създаде първата по-опасна атака в срещата на стадион „Халифа Интернешънъл“ в Ал Раян. Юня Ито излезе в добра позиция в 8-ата минута, но стреля вдясно от вратата на противника. Испания отговори три минути по-късно с попадение на Алваро Мората. Той се разписа за 1:0 в 11-ата минута след като засече с глава центриране на Сесар Аспиликуета. Мората отбеляза 30-ия си гол в 60 мача за националния отбор и стана вторият футболист, който вкарва в първите си три срещи за Испания на Световно първенство след Телмо Сара през 1950 година.
Пак Мората застраши вратата на Япония в 23-ата минута, но не успя да отправи достатъчно силен удар. Изстрел на Даичи Камада в 36-ата минута бе блокиран от защитата на испанците, а в 43-ата Дани Олмо получи добър пас и стреля, но бранител на Япония се намеси навреме.
Подобно на първия си мач срещу Германия японските футболисти излязоха много мотивирани за второто полувреме. В рамките на три минути японците осъществиха пълен обрат. Влезлият като резерва Рицу Доан изравни за 1:1 в 48-ата минута с много добре насочен удар от дистанция.
В 51-ата минута тимът на Япония се възползва от неорганизирани действия на защитата на Испания. Друга резерва Каору Митома овладя топката на крайната линия и върна към Ао Танака в наказателното поле, а той от близко разстояние отбеляза за 2:1. Попадението първоначално не бе зачетено, но след преразглеждане със системата за видеоарбитраж - ВАР бе признато, тъй като решението бе, че топката не е напуснала очертанията на терена с пълния си обем.
Развитието на класирането в групата предложи много емоции за феновете, тъй като в един момент Испания бе извън първите две места заради временната преднина на Коста Рика срещу Германия в другия мач.
В следващите минути испанските национали се успокоиха и задържаха владението на топката за по-дълго, очаквайки точния момент да атакуват, но японците показаха добра организация в защита. Такума Асано пробва мерника си за Япония в 70-ата минута, но прати топката вдясно от вратата, а четири минути по-късно и Марко Асенсио не сполучи за Испания.
Дани Олмо също стреля към вратата на противника десет минути преди края на редовните 90, но бранителите на Япония пак се справиха, а в 83-ата стражът на Испания Унай Симон трябваше да се намеси след удар на Ко Итакура. Асенсио пропусна добра възможност да изравни в 90-ата минута, когато не успя да преодолее Шуичи Гонда и резултатът остана 2:1 за Япония.