Международният съд на ООН се произнесе днес, че Чили и Боливия са постигнали съгласие по споровете за достъп до граничната река Силала и не е необходимо да разглежда исканията на чилийската страна, предаде Ройтерс.
Съдиите от базираната в Хага институция на ООН призоваха двете латиноамерикански държави да работят заедно по темата за спорната гранична река, която преминава през едно от най-сухите места на Земята и заявиха, че "този споделен ресурс може да бъде опазен само чрез сътрудничество".
Исканията на Чили бяха съдът да отсъди, че река Силала, която преминава през пустинята Атакама, е международен воден път.
Според обявеното днес мнение на съдиите по време на изслушванията е станала ясна липсата на сериозно неразбирателство относно предназначението на реката и нуждата Чили да има достъп до водите ѝ.
Боливия и Чили не поддържат дипломатически отношения от десетилетия. Това не е първият случай, в който двете държави се обръщат към Международния съд заради спорове помежду си. Институцията е органът на ООН, която се занимава с разрешаването на междудържавни спорове.
През 2018 г. съдът се произнесе в полза на Чили по дело, заведено от Боливия, която искаше от съседката си да ѝ разреши достъп до Тихия океан.