„Хората на Путин“ показва властта, която отнема всичко и го ползва за лични цели, каза тази вечер във Варна доц. Георги Лозанов при представянето на книгата на британската журналистка и бивша кореспондентка в Москва Катрин Белтън. Според него творбата е висок образец на журналистиката, която показва валидни кодове, по които може да се разчита политическата ситуация през последните 30 години. „Хората на Путин“ помага да се разследва моделът на властта в постсъветска Русия, допълни Лозанов. По думите му КГБ идва на власт чрез Путин и този режим реставрира битката със Запада.
В книгата са представени бившите структури на КГБ, как те се организират заедно с комунистическата партия и овладяват финансовите ресурси, допълни проф. Тодор Тагарев. По думите му читателят може да разбере как Путин е избран като компромисна фигура за различни кръгове.  Авторката показва създадените мрежи и механизми, с които Кремъл корумпира, допълни Тагарев. 
Като пример за журналистически изследвания окачестви творбата писателят Захари Карабашлиев. Според него важно е, че книгата е издадена у нас, "тъй като тук руската пропаганда е силна, а склонността на една добре инженирана пропаганда е да те накара да работиш срещу собствените си интереси". 
„Хората на Путин“ бе представена в Градската художествена галерия във Варна. На срещата, чийто модератор бе журналистът Асен Агов, присъства и Свилен Спасов – създател на поредицата „Власт и отговорност", част от която е и книгата на Катрин Белтън.