Италианският Ювентус ще бъде разследван от Комисията за финансов контрол, потвърдиха от Европейската федерация по футбол (УЕФА), цитирани от агенция ДПА.
По-рано тази седмица президентът Андреа Аниели, вицепрезидентът Павел Недвед и изпълнителният директор Маурицио Аривабене напуснаха поставете си в ръководството на клуба. Това се случи на фона на разследване за предполагаеми данъчни измами, което Ювентус отрича и на факта, че клубът отчете рекордни загуби от 254,3 милиона евро за сезон 2021/2022.
УЕФА обяви днес, че Комисията за финансов контрол на организацията е започнала официално разследване. Причината са съмнения за възможно нарушаване на правилата за лицензиране и финансов феърплей, уточниха от централата в изявление.
„Разследването ще се концентрира върху предполагаемите финансови нарушения, които наскоро бяха оповестени публично в резултат на процедурите, водени от италианската Комисия за компании и обмен и прокуратурата в Торино. На 23 август Комисията за финансов контрол сключи споразумение с Ювентус въз основа на финансовата информация, предоставена преди това от клуба, отнасяща се до финансовите години, приключващи през 2018, 2019, 2020, 2021 и 2022-а“, се казва в съобщението.
В него се добавя, че ако разследването установи, че финансовото състояние на Юве е „значително различно“ от това, което е било оценено по време на споразумението, тогава комисията си запазва правото да прекрати споразумението и да предприеме „всяка правна стъпка, която сметне за подходяща и да наложи дисциплинарни мерки“.