Нападателят Луис Суарес не чувства нужда да се извини за играта си с ръка срещу Гана преди 12 години и се надява да помогне за класирането на отбора на Уругвай за осминафиналите на Световното първенство в Катар, пише агенция ДПА.
Двата тима се изправят един срещу друг в петък в последния кръг от група Н, където са още Португалия и Република Корея. Португалците са начело в класирането с 6 точки, Гана е с 3, а Република Корея и Уругвай имат по 1 точка в актива си към момента.
Въпреки, че старши треньорът на националния отбор на Гана Ото Адо настоя, че футболистите му няма да търсят отмъщение срещу Суарес, който не е особено популярен в страната от четвъртфиналния сблъсък на Мондиал 2010, когато уругваецът игра с ръка, за да предотврати гол във вратата на тима му в продълженията. Луис Суарес получи червен картон и бе изгонен от игра, но Асамоа Гиан удари напречната греда при изпълнението, резултатът остана 1:1, а Уругвай спечели при последвалите дузпи.
Бившият нападател на Ливърпул и Барселона обаче никога не е обмислял извинение. „Няма да се извиня за това. Получих червен картон, не е моя вина, че ганайският футболист пропусна дузпата. Може би щях да се извиня, ако бях контузил играч“, коментира Суарес на пресконференция.
Попитан за факта, че футболистите на Гана може да са допълнително мотивирани, ако той е на терена, 35-годишният играч заяви: „Не съм мисли за това. Не знам какво казват хората или дали искат отмъщение. Ние победихме Португалия през 2018-а, а дали сте чули португалците да казват, че искат отмъщение?“
Луис Суарес се върна и към инцидента с Джорджо Киелини от Световното първенство през 2014 година, когато той захапа италианския защитник по рамото. „Това, което направих на Киелини, беше грешка, но после играхме заедно в Шампионската лига и си стиснахме ръцете. Не може да се концентрираш върху миналото и отмъщението, това може да бъде контрапродуктивно“, добави Суарес.
Селекционерът на Уругвай Диего Алонсо каза: „За нас това е ключов двубой – единственото, което има значение. Не знам дали Гана ще иска отмъщение. Ние ги уважаваме и ще опитаме да бъдем по-добри, за да се класираме напред.“
„Случилото се през 2010-а беше много тъжно, но не можем да го променим. Като цяло е въпрос на гледна точка“, добави наставникът на Гана Ото Адо.