Старши треньорът на Локомотив (София) Станислав Генчев коментиравсичко, което се случва на Световното първенство в Катар до момента. Генчев е един от най-успешните млади футболни треньори в българския футбол, а резултатите от работата му в Лудогорец и сега в Локомотив (София) дават индикации за  още по-сериозно бъдеще.
В интервю за БТА Генчев разкри пристрастията си и си призна, че е сериозен привърженик на Аржентина. Но също така не скри и впечатлението си от силното представяне на Франция и Бразилия.
"За мене лично Световното първенство е доста интересно, стават много оспорвани мачове, въпреки че за първи път се провежда в тази част от годината. Отборите играят доста атрактивен футбол. И както на всяко голямо първенство, има приятни изненади, има и разочарования.
"За мене приятната изненада е Австралия със спечелените 6 точки в трудната група, в която се намират. И също в тази група разочарованието е Дания, защото не успя да излезе към втората фаза, започна Генчев, който признава, че е гледал абсолютно всички мачове – някои в пряко предаване, а други на записи. От тук нататък обаче за мене истинското Световното първенство".
Някои от отборите, които бяха подценявани предварително, като Саудитска Арабия, Япония, Австралия, направиха впечатляващи резултати, дори някои продължават напред. Според младия специалист, няма еднозначен отговор за тези резултати.
"Може би са били подценени, може би са се възползвали от момента, а и със сигурност са напреднали. По-слабите и по-малките отбори се стараят да прогресират, да се развиват. Самото класиране на Световното първенство вече е голям успех за такива тимове. Иначе изненади има на всяко първенство, когато се срещат фаворит и по-слаб тим. Отделно от това, малкият отбор винаги дава максимума от възможностите. Но тука трябва да отдадем заслуженото на тези отбори, които са претърпели положителна трансформация и са се доближили до фаворитите. Защото има такива".
Генчев говори и за видимите и невидимите неща, които са новост във футбола за първи път на това Световно първенство, новостите в тактически и тренировъчен аспект.
"Ако преди се е твърдяло, че футболът се развива от Световно до Световно, то сега футболът се развива от кръг до кръг в Шампионската лига. Футболът се развива толкова бързо, че буквално след седмици или след месеци можем да видим нещо ново. Постоянно се интегрират нови неща. Но тези нови неща повечето са технологични, софтуери, начин на тренировка, начин на провеждане на мачове, помощ от страни, която много често остава скрита за нас зрителите. Това е информация повече за треньорите и за хората, които водят мача.
"Но имайте предвид, че говорим за национални отбори, които се събират по-рядко през годината. Поради тази причина трудно можем да говорим за някакви изключителни новости, въпреки че се забелязват някои тактически нотки. Но като цяло до момента всички отбори се придържат към стандартни и стереотипни неща.
След това бившият полузащитник разкри пристрастията си към Аржентина, но добави и добрата игра на актуалните световни първенци Франция и на винаги силната Бразилия. Специално внимание обаче Генчев отдели на отбора на Испания, който е пълен с млади таланти. И определи треньора Луис Енрике като голямата звезда на Ла Фурия.
"От това, което видяхме в първите няколко мача, определено Франция и Бразилия играят доста добър футбол и за мене това са двата основни фаворита. Лично на мене ми се иска Аржентина да стигне до финала и ако може, да спечели Световното първенство. Разбира се, заради Меси. Трябва да отдадем заслужиното за изключително добрата игра на Испания. Испанците са много млад отбор с много качествени футболисти, които играят наистина добър футбол.
"Дали може някъде треньорът да е голямата звезда? При т.нар фаворити, трудно може да се намери треньор, който е звездата на отбора. Но в Испания голямата звезда е треньорът. Той е лидерът в този отбор. Те разполагат с доста млади таланти. В последния мач с Германия играха с четирима футболисти, които са родени след 2000-ата година – имат момчета от 2001-а, 2002-а година, 2004-а година".