От "Обединени земеделци" заявиха, че подкрепят "справедливите искания" на браншовите организации в България за промяна на ставките за субсидиране в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., представен в Брюксел. 
"Предложеният в Брюксел документ показва липса на адекватни анализи за състоянието на земеделските стопанства в страната и на координация с аграрната наука, както и отсъствие на визия за дългосрочна перспектива за развитие на земеделието в България", казаха от политическата партия.
По думите им, така предложен, Стратегическият план ще превърне българското земеделие в неконкурентоспособно в сравнение с другите европейски държави, което създава предпоставки за масови фалити – особено сред животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите и производителите на етерично-маслени култури.
В екосхемите и при биологичните мерки не са отчетени реалните предимства на държавата ни, сред които са по-ниската степен на замърсеност на почвите и на околната среда, както и високият процент зелени площи, пише още в съобщението, като се подчертава, че в Стратегическия план не се предвижда и адекватна подкрепа за малките стопанства в селските райони. 
"От "Обединени земеделци" винаги сме настоявали за ефективната подкрепа на родното производство като инвестиция в продоволствената сигурност на страната и в здравето на българската нация. Справедливото разпределение на европейските пари за българското земеделие през новия програмен период е важна предпоставка и за стимулиране на българското производство, както и за намаляване на зависимостта от внос на земеделска продукция и храни, често със съмнително качество", казаха от партията, изразявайки съжаление, че Стратегическият план е изпратен в Брюксел, без да бъде подложен на широко обществено обсъждане от всички заинтересовани страни.
"Обединени земеделци" настояват Министерство на земеделието да предложи спешни корекции в стратегическия документ, които да са съобразени с възможностите и нуждите на всички браншове в земеделието, като това стане преди окончателното одобрение на Плана от ЕК.