Възможно е такса "смет" в Благоевград да бъде повишена, стана известно на пресконференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов.
Темата за промяна в размера на такса "смет" в Благоевград беше повдигната в края на 2021 г., когато на 17 декември, на своя сесия общинските съветници приеха промяна в таксата от 1,1 промила на 2,9 промила. Взетото в края на годината решение бе върнато до Общински съвет – Благоевград. С първата си сесия за 2022 г. общинските съветници взеха ново решение – вместо 2,9 промила, размерът на такса смет да бъде увеличен, но на 2,1 промила. Това решение също бе върнато. Първото решение бе обжалвано и в Административен съд – Благоевград, второто – също. 
На пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви, че със свое определение Върховният административен съд се е произнесъл, което остава в сила решението на Общински съвет – Благоевград от 17 декември 2021 г., което от своя страна променя такса смет за гражданите от 1,1 промила на 2,9 промила. Стоянов допълни, че по второто решение на ОбС, а именно такса смет за 2022 г. да бъде 2,1 промила, предстои заседание на ВАС, но през април 2023 г., и отправи призив към Областна управа – Благоевград да оттегли жалбата си пред върховния съд във връзка с решението на ОбС, за да може за 2023 г. таксата да е в размера, гласуван през януари тази година. 
„Ако областният управител, който е загубил делото на първа инстанция, оттегли жалбата си сега, през декември, ще можем спокойно през януари да реализираме по-ниската такса смет, каквато е волята на кмета и общинските съветници“, каза още Илко Стоянов и допълни, че в противен случай ще бъде приложена такса смет в размер на 2,9 промила. 
На последваща пресконференция, дадена от областния управител Николай Шушков и част от екипа на областната управа, бе посочено, че определението на ВАС е свързано с прекратяване на производството по административното дело и прекратява производството. От областната управа посочиха, че делото не е гледано по същество, тъй като Благоевградският административен съд е оставил жалбата на оспорващия без движение като нередовна. 
Областният управител на Благоевград посочи, че решенията от декемврийската сесия на ОбС през 2021 г. са пристигнали в областната администрация непосредствено преди почивните празнични дни. Решенията от тази сесия бяха повече от 40, което изискваше време, затова с моя заповед юридическият екип работи и през тези почивни дни, каза пред журналисти Николай Шушков. Той посочи, че връщането на решенията е мотивирано, а не преднамерено, а сред мотивите е яснота за причините за увеличение на таксата, както и липса на достатъчно обществено обсъждане. 
„Едно от нещата, за които връщаме решението, е, че не е стояло и три минути на сайта на общината. Стояло е и след това веднага е изтрито, това е доказано от компютърни специалисти.“, допълни Шушков. 
Във връзка с призива на кмета на Благоевград областната управа да оттегли жалбата си пред ВАС във връзка с решението на ОбС за увеличение на такса смет на 2,1 промила, Николай Шушков коментира, че по време на приемане на това решение не е бил областен управител и „няма моралното право да ревизира работата“ на областния управител, взел това решение. Той отбеляза, че по това време Валери Сарандев бе начело на Областна администрация – Благоевград. 
Главният секретар на областната управа Стоян Христов каза, че решението за размера на такса "смет" е на ОбС, като решението на ВАС засяга решение, прието за 2022 година. Каква ще бъде таксата за 2023 г. е от компетенциите на общинските съветници, допълни Христов. 
И двете решения, взети в рамките на месец от ОбС – Благоевград за такса смет в размер 2,9 промила и 2,1 промила, не бяха приложени през настоящата година, поради обжалванията в съда. Това води до около 2 млн. лева по-малко приходи, каза пред журналисти Илко Стоянов. Предстои да стане ясно каква такса "смет" ще плащат жителите на Благоевград през следващата година, както и какъв ще е размерът за юридически лица и жителите на малките населени места.