Новостите в политиката на сближаване на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. и резултатите, постигнати в периода 2014-2020 г., ще обсъдят днес участниците в откриващата конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще".
Събитието започва от 10:30 часа в зала "МаксиМ" на БТА. Дискусията ще бъде излъчена на живо във "Фейсбук" тук.
Проектът "EU in BG: Cohesion Future – Европа в България: Общо бъдеще" се изпълнява от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия.
Конференцията ще бъде открита от Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, който ще прочете и поздравително обръщение към участниците от Мария Габриел, еврокомисар по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж". 
В дискусиите ще се включат Атанас Пеканов - заместник министър-председател по управление на европейските средства, Наталия Ефремова – заместник-министър на труда и социалната политика, Георги Събев  – заместник-министър на земеделието, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, представители на министерства и експерти, а Десислава Георгиева - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., ще отправи видеопослание. 
Целта на проект "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.  
Политиката на сближаване на Европейския съюз (ЕС) включва инвестиции в национални и регионални програми за стимулиране на растежа, заетостта, социалната интеграция и по-доброто сътрудничество. Известна също като "кохезионната политика", тя има дългосрочни цели, разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво. Осъществява се чрез специално създадения през 1994 г. Кохезионен фонд, който осигурява финансиране за проекти в областта на околната среда и трансевропейските мрежи в държавите членки на ЕС, чийто брутен национален доход на глава от населението е по-малък от 90 процента от средното за ЕС.
За програмния период 2014 - 2020 г. Кохезионният фонд осигури финансиране в размер на 63,4 млрд. лв. за 15 държави членки - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения. През периода 2021 - 2027 г. ЕС отпуска 42,6 млрд. евро за Кохезионния фонд. През юни тази година ЕК прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро, което определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване. 
Фондовете по линия на политиката на сближаване ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще спомогнат за изпълнението на основните приоритети на ЕС, като например екологичния и цифровия преход. С тези средства ще бъдат подпомагани и области на политиката, в които България има потенциал да отбележи напредък и да намали регионалните различия в рамките на страната. Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.
За да проследите събитието, е необходимо да се регистрирате:
https://www.meetyoo.live/register/8753/BTAOpeningEvent
Ще получите линк за потвърждение, който трябва да последвате, за да завършите регистрацията.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".