Дублиращият отбор на „Дунав“ завърши десети с 14 точки есенния сезон в Североизточната Трета лига. Главното обаче е, че младите футболисти видимо растат след всеки мач. За очакванията към тях „Утро“ разговаря с треньора Ивайло Кирилов.

- Иво, започна сезона като помощник в първия отбор, а после пое дубъла. Как прие тази рокада?
- Ако въпросът е дали съм бил обиден - не, не съм. Ръководството така прецени, така се получи. Силно е да се каже, че бях помощник в първия тим, защото решавахме всичко в тандем с Мартин Цирков. После даже водих отбора сам в два мача. Не смятам, че работата ми с втория състав е крачка назад. Във футбола е така - днес си горе, утре си долу. Е, може би трябваше да ми дадат шанс с представителния тим, но не се оплаквам. Обичам да работя с млади футболисти. Твърдя, че имам сериозен опит като играч и за мене е удоволствие да го споделям с тях. Искам да се развивам и като треньор.
- Какъв беше активът на „Дунав 2“, когато пое тима?
- Беше спечелена една точка в мача срещу „Рилци“, но пък програмата на отбора в първите кръгове беше доста тежка.
- Как се работи с толкова млади играчи?
- Трудничко е, все пак става въпрос за деца по на 15-16 години. При мене дисциплината е на ниво, не мога да се оплача, но тези момчета са много далеч от мъжкия футбол. Искам от тях бързина, агресия, моментално вземане на верни решения и понякога се получава. Разликата между мъжкия и юношеския футбол в динамиката на играта е огромна. Затова си мисля, че клубът взе мъдро решение със създаване на дублиращ отбор. Сблъсъкът на младите чисто като физика срещу мъжете ще им е от голяма полза. Трябва да направим така, че до 2-3 сезона поне четири-пет момчета да са русенският гръбнак на първия тим. И съм сигурен, че ще стане така. Аз нямам за цел да бием във всеки мач. Не ме интересуват и точките. Не искам да създам супертим, а да дам път на момчета, които ще израснат и ще изпъкнат в колектива. Като Кико /Кристиян Господинов/, Дани Николов.
- Какво мислиш за Господинов?
- Той е безспорен талант. Факт е, че колегата Людмил Киров го налага при мъжете и ще продължи да го прави. До една година Кико ще бъде основен играч в първия отбор. Гледах негови мачове с представителния отбор и трябва да кажа, че може повече. За 18-те си години е почти завършен футболист. Висок е, здрав е, борбен е, а освен това и технически е на много добро ниво. Аз му предричам голямо бъдеще, но докъде ще стигне, всичко зависи от него. Дано не се главозамая рано и да си помисли, че е звезда. Доколкото го познавам, няма такава опасност.
- Кои други момчета растат пред очите ти?
- Вратарят Дани Николов! Роден е през 2005 година, а тактически е изненадващо за годините си напред с материала. Предвидлив е, чете играта, пъргав е, а освен това играе много добре с крака. Мисля, че в този елемент той е по-добър от другите двама вратари в първия отбор. Ето, Люси Киров му даде шанс да играе срещу „Арда“. Пред Дани има само една задача - да налее още физика, защото на този етап все още изглежда крехък. А знаете какво става в наказателното поле с мелета, удари, блъскане. Това момче има голямо бъдеще. Да спомена и Анджело Димитров - той израсна кондиционно, играе добре, определено върви напред.  Георги Петков е бързак и добър техник. Проблем при него е, че прекалено обича да се заиграва с топката и често го мъмря на тази тема.
- Кристиан Данаилов? Не е ли чудо, че от централен защитник стана централен нападател?
- Експериментът проработи. Пуснах го в атака, а той взе, че вкара два гола в първия си мач като нападател. Твърдо съм решен да го налагам на тази позиция, защото има всички данни за таран - висок, мощен, боец. Идеята е да увлича с физиката си бранителите на съперника и да отваря пространства за другите ни нападатели. Данаилов обаче има слабо място - в играта с глава. Казвал съм му, че един истински централен нападател трябва да е силен на втория етаж. През пролетта ще поработим сериозно за подобрение на играта му с глава.
- Капитанът на „Дунав“ Диян Димов каза преди няколко дни в интервю за „Утро“, че е впечатлен от твоята работа с юношите.
- С Диян се познаваме от сто години. Бяхме съотборници, наясно сме с характерите си. Благодаря му за добрите думи. Не че искам да се реванширам с комплиментите, но той разбира футбола. Слушал съм негови много точни анализи и разбори след мачове, дълго сме разговаряли на всякакви футболни теми. Мисля, че ако се насочи към треньорската професия, ще се радва на успехи.
- Каква е целта пред „Дунав 2“ през пролетня сезон?
- Казах вече, че точките и класирането въобще не ме интересуват. Искам да виждам младежи, които растат мач след мач, а след година - две да са в първия отбор. Щом „Дунав“ е от Русе, то за този тим задължително трябва да играят наши момчета. Кико и Дани показаха, че може да се случи, когато към таланта се прибави много труд.