23 събития, от които 2 оперни спектакъла, 7 оркестрови програми, 14 ансамблови концерта и изпълнители от 10 страни предлага предстоящото издание на най-известното събитие в културния афиш на Русе - Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, който ще се проведе от 16 март до 2 април 2023 година. На предстоящата общинска сесия на 13 декември ще бъдат разгледани бюджетът и програмата на празника на музиката и меломаните.
Един от големите акценти в програма е планираното гостуване - за пръв път на българска сцена - на  именити артисти и ансамбли като елитния френски струнен квартет „Ebene“, считан за един от най-добрите струнни квартети в света, уникалния британски вокален ансамбъл „The Queen Six“, младите и извънредно надарени европейски артисти Леонард Елшенбройх и Алексей Гринюк, известната полска флейтистка Ядвига Котновска и един от най-търсените френски китаристи днес Еманюел Росфелдер. Тук следва да прибавим и атрактивния румънски ансамбъл „Violoncelissimo“ с проекта „From Baroque to Rock“, Люксембургския ансамбъл „Ars Nova Lux“ с проекта „Jazz Inspired“ и пианиста Вовка Ашкенази, наследник на знаменития Владимир Ашкенази.
Фестивалът ще представи на фестивалната сцена в Русе и десетки любими български изпълнители, които са чест за всеки голям европейски музикален форум - такива като диригентите Емил Табаков, Павел Балев, Пламен Джуров и знаменитите български инструменталисти, представящи българската култура по света, като Светлин Русев, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Александър Хинчев, Лия Петрова, Мартин Цонев и световноизвестния български баритон Кирил Манолов. 
Особено силна е селекцията на оркестровите програми с участието на елитни и водещи български оркестри като Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Русенския фестивален оркестър, Русенска филхармония, Ансамбъл „Софийски солисти“ и държавните оперни театри на Русе и Пловдив. 
Тази своеобразна панорама на българското изпълнителско изкуство ни връща към онези години от фестивалната история, когато той е бил в действителност единствената престижна витрина на българското изпълнителско изкуство.  
Репертоарната листа на фестивала е доминирана от разнообразни и особено атрактивни програми, част от които са свързани с ключови за музиката годишнини като К. Джезуалдо, Й. Брамс, С. Рахманинов, С. Прокофиев, В. Лютославски, Д. Лигети, Л. Бърнстейн, Л. Николов и П. Хаджиев.
Програмата на фестивала предлага и богата съпътстваща програма - 2 художествени изложби, един аудиовизуален спектакъл, включване в изследователския проект на Българката фестивална асоциация „Дигитални перспективи на българските фестивали“, както и специалната програма „Мартенски музикални дни Джуниър“, която се възстановява след известно прекъсване.
Бюджетът за 62-то издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на предвиденото външно финансиране от Министерството на културата, спонсори и дарители от Русе и страната. Предвидената рамка е 278 000 лева, в които се включват 145 000 лева общинската субсидия и 133 000 лева от други източници. Това е и сумата, която ще бъде изразходвана от организаторите, като най-голям дял от парите ще осигурят хотелското настаняване и пътните разходи на артистите и съставите. 
„От гледна точка на сериозния мащаб на самата фестивална програма (общо 23 концерта и стотици гостуващи артисти и ансамбли) бюджетът е добре и реалистично балансиран както по отношение на приходната, така и по отношение на разходната си част. В случай, че икономическата ситуация в страната се влоши в края на тази или началото на следващата година, запазваме правото си да редуцираме предложената програма, както и разчетите по нейното финансово осигуряване“, пише в кметът Пенчо Милков в предложението си до Общинския съвет, който трябва да одобри програмата и бюджета на фестивала.