След окончателното решение на Върховния административен съд, който остави в сила класирането  за „зелената“ поръчка на Русе, кметът Пламен Стоилов внася спешна докладна в Общинския съвет по повод съдбата на общинската фирма „Паркстрой“. С нея той предлага да се сформира комисия от 7 съветници и 6 чиновници, която да подготви преобразуването на търговското дружество в общинско предприятие. Това означава комисията да избистри предмета на дейност на новото предприятие, неговата структура и правилник за работа.
Както „Утро“ писа, в следващите 5 години за зелените площи на Русе и кварталите вече ще се грижи консорциумът със същото име като общинската „Паркстрой“, а фирмите в него са: „Вектор“ и „Инфрабулпак“. Въпреки че обществената поръчка беше обжалвана, до промяна не се стигна. Така че преобразуването на общинската фирма беше очаквано, а тази тема беше широко коментирана и в Общинския съвет, и в публичното пространство.
Истината, която многократно бе изричана и от трибуната на местния парламент, е, че без зелената поръчка „Паркстрой“ е обречена като фирма. Данните сочат, че през последните години над 70 процента от приходите й идват само от поддръжката на зелените площи.
Според кмета Пламен Стоилов сега най-важно е да се действа бързо, за да не изпадне дружеството в несъстоятелност. Според него като общинско предприятие „Паркстрой“ може да поддържа сервитутите на общинските пътища, нерегламентираните сметища, да се занимава и с други дейности. Имало възможности да се обедини и с други общински структури.