Лошите битови условия, подпухналите мазилки, влагата и мухълът в Детското отделение на МБАЛ-Русе, за които „Утро“ писа, ще бъдат тема на кръгла маса по инициатива на председателя на общинската комисия по здравеопазване и социална политика д-р Теодора Константинова. Дискусията, на която са поканени народните представители, областната управа и кметското ръководство, е насрочена за 17 март.      
Наболелият проблем обаче беше изложен и вчера от шефа на болницата д-р Владин Петров и началника на детското отделение д-р Ева Цонкова пред част от съветниците от здравната комисия и зам.-кметовете Иван Григоров и Свилен Иванов.
В педиатрията има 45 легла в три отделни сектора според възрастта на пациентите. Обикновено в отделението има по 70 души - деца и техните майки. За тях има само 3 санитарни възела. В сектора за най-малките ваничките за къпане са в стаите, там се сушат и дрешките им, така че влагата е неизбежна. Друга причина за мухъла бил течът от покрива, но той бил ремотиран с отпуснатите от Министерството на здравеопазването 250 хил. лева.
Д-р Владин Петров изрази надежда, че до края на годината поисканите от него 200 хил. лева от министерството за ремонт на детското ще бъдат отпуснати. Ако получим парите обаче, изниква един много съществен въпрос и той е къде ще правим ремонт - там, където сега е педиатрията, или на 9-я етаж на Хирургическия блок, каквито са намеренията ни, каза шефът на МБАЛ-Русе.
Както „Утро“ писа, в основата на този проблем стои имотен спор между болницата и общинския онкологичен център, по който се води дело. Затова д-р Владин Петров призова двамата най-големи акционери в МБАЛ-Русе да се разберат как да разсекат този гордиев възел, защото решението на магистратите е само отправна точка за разговори между държавата и Общината.
Впрочем спорът за собствеността засяга не само преместването на Детското отделение на 9-я етаж, където сега има онкология. На първия етаж на Хирургическия блок се намират Спешното на болницата и операционните на Онкото. Ако Онкото се изнесе в сградата на бившия Кожен диспансер, ще се освободи място за модерно Спешно отделение. На мястото на Детското пък ще може да бъде разкрито кожно отделение, каквото сега в Русе няма. Според д-р Петров тези рокади трябва да бъдат ясни, защото в противен случай ще се харчат излишни пари, тъй като за различните видове отделения санитарно-хигиенните изисквания са различни. 
Това раздразни зам.-кмета Иван Григоров. Този разговор го водим отдавна, нашата позиция е ясна: ние сме готови да дадем на болницата първия и 9-я етаж на Хирургическия блок срещу увеличение на нашия дял в капитала на болницата, само че вие започнахте дела, контрира той.
Истината е, че докладна с описаната от Григоров схема дори беше подготвена за гласуване, но по настояване на здравното министерство беше заведено имотното дело. Сега според юристите на Общината споразумение няма как да се сключи, преди да се произнесе съдът. Делото чака решение на Апелативния съд, но със сигурност то ще отиде и на трета инстанция. Д-р Петров обаче настоя, че здравното ведомство и Общината заедно трябва да търсят решение, защото в противен случай страдат и лекарите, и пациентите.
Като добър стопанин държавата трябва да се погрижи за своята собственост и да създаде европейски условия за русенските пациенти, защото другото е поза, коментира д-р Теодора Константинова.
След дискусията в понеделник може би ще има повече яснота как да бъде изчистен и имотният и финансов проблем. Всяко забавяне обаче поставя държавната болница в неизгодна позиция, защото пациентите не могат да чакат. От друга страна, частната болница „Медика“ от ден на ден става все по-сериозна конкуренция на държавната.