Служебният министър-председател Гълъб Донев проведе среща с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение в София, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В хода на разговора премиерът Гълъб Донев и президентът Османи-Садриу обсъдиха потенциала за задълбочаване на двустранното сътрудничество.
Във фокуса на срещата в Министерския съвет беше сътрудничеството в енергийната сфера и готовността на България да обсъди конкретните възможности да подпомогне Република Косово относно доставките на електроенергия. В контекста на актуалните предизвикателства пред европейската енергийна сигурност, премиерът Гълъб Донев акцентира върху стремежа на страната ни да задълбочава успешното сътрудничество със съседните и партньорски държави в енергийния сектор, включително в изпълнение на ключови стратегически инфраструктурни инициативи на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки за региона.
Вьоса Османи-Садриу е на официално посещение у нас по покана на президента Румен Радев. По-рано днес двамата проведоха среща на „четири очи“, след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово. На пресконференция след разговорите Румен Радев заяви, че бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС, заяви Радев.
Вьоса Османи-Садриу се срещна и с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, съобщиха от парламента. България е убедена, че бъдещето на Косово е свързано с Европейския съюз, подчерта Вежди Рашидов. Той изрази желание за задълбочаване на парламентарното сътрудничество между двете страни.