Визитата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер у нас е изключително значима, защото кой би могъл да предположи, че германски президент ще цитира Блаже Конески и Петре М. Андреевски. Много ясно беше казано, че македонският език и идентичност са добре дошли да обогатят европейското семейство, европейската култура и идентичност с нашата македонска идентичност, каза министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, предаде специално за БТА агенция МИА.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.
Попитан днес за позицията му относно посещението на германския президент, той посочи, че между Република Северна Македония и Германия има изключително високо ниво на свързаност във всички аспекти. Германия, както каза той, е “наш приятел от 31 години и помага за развитието на нашето общество в редица области”.
Посещението на германския президент е значимо, като се има предвид значението на размера на Германия като страна членка на Европейския съюз и като една от най-силните икономики, и като държава, от която зависят много процеси в Европа. Ако погледнете нашата икономика, тя е свързана най-вече с германската икономика. Също така голяма част от нашите съграждани живеят и работят в Германия, каза още Ковачевски.
Според премиера посланието на Щайнмайер е много силно към всички депутати в парламента и той отново подчерта, че не трябва  „сами себе си да спираме по пътя към пълноправно членство в ЕС“.
Всички депутати в парламента дължат това на гражданите, не само на нашето поколение, но и на бъдещите поколения, защото те заслужават да живеят в европейска държава, но в своята държава, а не в чужда европейска държава, където да търсят по-добър живот. Моето послание е, че всички политически партии, всички депутати в парламента имат задължение към гражданите да вземат предстоящи решения, които ще ни позволят да се присъединим към ЕС възможно най-скоро, каза Ковачевски, отговаряйки на журналистически въпрос след инспекция на строителните работи по изграждането на участък Неготино-Битоля от магистрален газопровод.