Вратарят-ветеран Кейлор Навас без съмнение е най-разпознаваемото име в националния отбор по футбол на Коста Рика. Той заяви, че тимът на малката централноамериканска страна ще се бори с всички сили, за да победи Германия и да продължи към осминафиналите на Световното първенство в Катар.
Костариканците имаха много тежка нощ в първата среща с Испания и претърпяха сериозна загуба със седем гола. Hо след това показаха морал и спечелиха с 1:0 над Япония. Утре Коста Рика ще се изправи в решителен мач за място на елиминациите срещу последния отбор в група Е Германия, който има само точка в първите си два мача.
"Ще се борим като бикове, за да донесем на нашата страна много радост и щастие", заяви стражът на френския шампион Пари Сен Жермен пред германския сайт Redaktionsnetzwerk Deutschland. "Искаме да поднесем изненадата. Ако го направим и стигнем до осминафиналите, това ще може да се сравни с представянето ни през 2014-а година, когато победихме Италия и завършихме наравно с Англия".
Предвид очакванията, че Германия ще има ролята на фаворит, вратарят на Коста Рика отхвърля предположенията, че той и полевите играчи пред него само ще се защитават."Не можем да седим отзад и да чакаме. Трябва да имаме план за мача и той включва сериозен процент контрол върху топката", казва още Навас, който има опит на най-високо ниво в Реал (Мадрид).
И с лека усмивка казва, че не всичко за техния отбор е ясно за германците: "Треньорът Луис Фернандо Суарес винаги може да ви изненада. Знаем да се защитаваме, но не само. Можем да организираме атаки и да владеем топката. Ще се убедите".
Навас говори и за мощната германска атака, която вероятно ще се стовари върху него. Шестима от хората, които могат да донесат проблеми, са съотборници и в Байерн (Мюнхен) – Йозуа Кимих, Леон Горецка, Томас Мюлер, Джамал Мусиала, Серж Гнабри и Лерой Сане. И именно в това вижда Навас още по-сериозна опасност.
"Те играят заедно и в националния отбор, и в Байерн. Което означава, че се познават перфектно, че имат солиден автоматизъм в действията си. Също така ценя много Антонио Рюдигер - силен защитник, който почти не позволява нещо да се случи и е много добър в битките", обяснява още вратарят-ветеран.