Испанският тенисист Фернардо Вердаско бе наказан да не играе два месеца за употреба на допинг, съобщи в сряда Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA).
39-годишният състезател, който е бивш номер 7 в световния тест даде положителен тест за забранения препарат метилфенидат през февруари. Наказанието му е по-малко, тъй като Вердаско е забравил да поднови разрешителното си за теравпевтична употреба на медикамента.
Следи от метилфенидат, който е стимулант на централната нервна система, бяха открита в урината на спортиста по време на участието му на турнир от серията "Челънджър" през февруари в Рио де Жанейро.
Агенцията все пак прие защитата на Фернандо Вердаско, че той има разрешение за терапевтична утотреба на забранения стимулант, но е зарбавил да го поднови. Тя прецени, че играчът "не имал намерение" да лъже и намали наказанието му от 2 години на 2 месеца.
Така Вердаско, който е полуфиналист от Откритото първенство на Австралия от 2009 година, ще може да играе от 9 януари 2023 година.