Сборник с научни студии „История, памет, промяна“ бе представен в чест на проф. Ангел Димитров. Събитието се състоя в сградата на Българската академия на науките (БАН).
„Всъщност, всяка книга е своеобразен паметник на културата. А в този случай сборникът показва не само колективен жест на внимание към мен, но преди всичко - това е и един знак за постигнатото от една професионална колегия. И аз наистина се надявам, че този сборник ще има научен живот. В него има статии, които са изключително ценни и които ще привличат вниманието не само на изследователите, но и на хората, които имат интерес към историческата наука“, каза по време на събитието съпредседателят на смесената историческа комисия между България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров. Той съобщи, че от началото на пандемията работи по нова своя книга със заглавие „История и политика в моя живот“. 
Сборникът спазва една традиция както в Института, така и във всички уважаващи себе си научни звена, да отбелязват годишнини на свои изявени колеги, коментира директорът на Института за исторически изследвания проф. д-р Даниел Вачков. „Това е една отдавна съществуваща традиция, която продължава да се развива, и съм радостен, че по този начин ние можем да отбележим нашия колега проф. Ангел Димитров“, допълни той.
В представянето на книгата участваха доц. Елена Костова и доц. Антоанета Кирилова от Института за исторически изследвания на БАН, доц. Михаил Груев от Държавната агенция „Архиви“ и Тони Николов - главен редактор на „Портал Култура“ и списание „Култура“. Пред публиката те анализираха част от текстовете в сборника. Научните студии обхващат три периода на историята на страната - Средновековието, Българското възраждане и съвременна история.
Книгата се състои от 25 текста, чиито автори са представители на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Сред тях са проф. Петър Ангелов, доц. Бони Петрунова, проф. Даниел Вачков, проф. Георги Николов, проф. Николай Жечев, доц. Огняна Маждракова-Чавдарова, проф. Румяна Радкова, проф. Кирил Топалов, Слави Славов, Петър Кърджилов, доц. Пламен Божинов,  Николай Поппетров, проф. Момчил Методиев и др.
Проф. Ангел Димитров е дипломат и историк. Роден е през 1945 г. в София. Завършва история в Софийския университет „Климент Охридски“ (1970). Между 2002 и 2012 г. е ръководител на секция „История на българския национален въпрос“ в Института за исторически изследвания на БАН.
В периода 1992 – 1993 г. е генерален консул на България в Република Македония. През 1994 г. става първият извънреден и пълномощен посланик на България в Скопие (1994 – 2001 г.). От 2012 до 2016 г. е извънреден и пълномощен посланик в Сърбия. От май 2018 г. е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония.