Русенката с много заложби, но с един избор - виното - Мария Стоева, е сред петимата номинирани за Енолог на годината 2022. Самото присъствие на този престижен финал вече е победа, а за Мария чувството да си на върха на професията вече е познато - през 2016 година тя печели учредената за пръв път титла Млад енолог на годината.
Какво може да отведе едно младо момиче към науката за виното? При това ако момичето е израснало в дом, който е царство на музиката и на литературата, а не на лозаро-винарския поминък - родителите й са вече покойните хормайстор Христо Стоев и певицата в хора на Русенска опера Цветелина Стоева.
Ето какво разказа пред „Утро“ след първата титла Мария - избрала виното съвсем прагматично и следвайки пътя на логиката. 
„Така съчетах двата любими предмета в училище - химията и френския, който учих от първи клас в Европейското училище. Когато дойде време да кандидатствам, намерих за идеален варианта в Пловдивския университет по хранително-вкусови технологии, където можех да съчетая отново химия с френски. А там профилите бяха вино, хляб и мляко. Когато след втори курс трябваше да избирам един от тези профили, тогава предпочетох виното - то е по-интересно, дава възможност за повече творчество. За мен виното е свързано и с божественото то символизира кръвта на Исус. Освен това е един от основните поминъци на Франция“, раказа Мария, която също като любимото си вино с годините добива онази сплав от изисканост, чар и обвити в кадифе сила и увереност, която неизменно очарова.
След завършването на Европейското училище само с шестици от 1 до 12 клас, пред Мария има много хоризонти. Тя избира Университета по хранително-вкусови технологии в Пловдив и избира виното за своя професионална и житейска съдба.
„Свирила съм осем години на пиано. Като завърших седми клас, баща ми беше този, който ме посъветва да спра да се занимавам сериозно с пианото, а да се насоча към друго нещо“, раказва Мария.
През 2010 година печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в един от най-престижните винарски университети в света: IUVV „Jules Guyot“ в град Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агрономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички - национална диплома за магистър-енолог!
Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли.
През 2014 година решава да се завърне в България, където стратегически първо опознава пазара на вино чрез търговията, а после любовта към изкуството да твори вина я връща обратно в производството и от 2015 до момента е енологът на Винарна „Братанови“, където с уникален усет и стил създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други марки.
Победителят в конкурса Енолог на годината ще бъде обявен на специална церемония по време на Коледния бал на енолозите на 10 декември.