Цветно и вълнуващо тържество ще отбележи 10-ия рожден ден на русенските скаути от морски скаутски клуб „Приста“. Празникът се подготвя за 11 декември в Канев център, съобщиха вчера на пресконференция трима от водачите на русенските скаути - Капитана Теодор Пеев, възстановил скаутското движение в Русе, Слав Гиндянов - национален президент на Българското скаутско движение, и Елиза Хазарян, член на управителния съвет на българската скаутска организация.
„Очакваме да ни гостуват около 50 скаути от 13 български клуба в цялата страна“, каза Гиндянов.
Сред гостите ще бъдат и двама от скаутската организация, създадена в Русе през 1992 година, който е просъществувал няколко години. Но най-многобройни ще бъдат скаутите, които са били в тази уникална младежка общност от 2012 година насам.
„Тогава възстановихме движението с 20 деца - а днес в клуба, който е най-многоброен и най-активен в страната, членуват около 120 момичета и момчета.“ Това обясни Капитана, когото Слав Гиндянов определи като най-възрастният действащ скаут в България. 
Към спомените, поздравленията и разнообразните събития, които включва празничната програма на 11 декември, единственият в страната морски скаутски клуб добавя и един традиционен и много важен акцент: обичайния благотворителен базар с коледни картички, украшения и подаръци.
Вълчетата, скаутите и венчърите вече са отворили своите коледни работилници и приготвят красотите, от които всеки посетител ще може да си избере, като остави своята лепта в специално приготвените за това кутии. Благодарихме на Общината за предложението да участваме в нейния базар на площада, но не ни се иска да оставяме нашите деца да стоят часове наред навън в студените декемврийски вечери, още повече, че те могат да правят това само след уроците в училище, обясниха водачите. 
Те споделиха, че интересът към скаутската организация нараства, като освен децата в дейностите, лагерите и походите се включват и много родители в качеството на доброволци.
Русенци вече сме известни и като скаутския клуб с най-многобройна доброволческа армия, добавиха от „Приста скаутинг“. При нас децата се учат на много полезни умения, но най-вече на съпричастност, разбирателство и екипност, обобщиха водачите.
Една от първите им акции през тази година е било посрещането на бежанци от Украйна след нахлуването на руските войски на нейната територия.
Буквално от първите превърнахме нашия скаутски център в кризисен център и оттам за три месеца преминаха над 200 души, които ние настанявахме за по два-три дни, каза Слав Гиндянов.