Съветът на Европа публикува днес доклад, според който в белгийските затвори съществува "продължаващ проблем с проявите на насилие сред лишените от свобода, свързан с пренаселването" в тях и липсата на достатъчно служители, предаде Франс прес.
Докладът е изготвен от един органите на Съвета - Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание, след посещение на негови представители в четири белгийски затвора в Антверпен, Лантин, Синт Гилис и Ипер през ноември 2021 г.
"Проявите на насилие сред излежаващите присъди е запазващ се проблем в посетените затвори, признават от управата и някои служители", казват авторите на доклада. "Ситуацията е свързана с пренаселването, като в някои килии има повече затворници, отколкото легла", пише още в него. Сред причините за насилието се посочват и "липсата на достатъчен брой служители".
Докладът изтъква, че пренаселването на затворите е "сериозен проблем от много време" в Белгия, който влияе на цялата система за изпълнения на наказания. Като пример е даден затвора в Антверпен, където експертите са установили, че 78 мъже и 12 жени спят върху матраци на земята. Сред останалите наблюдения на Комитета са наличието на остаряла инфраструктура и големи пропуски по отношение на чистотата, най-вече в психиатричните отделения на проверените затвори. 
В доклада се посочва също, че "голяма част от затворниците нямат никаква физическа активност и прекарват до 23 часа на ден в килиите си". Сред другите посочени проблеми са липсата на персонал, големият брой незаети работни места и многобройните отсъствия от работа.
Авторите на доклада отправят препоръки към белгийските власти за подобряване на подбора на кадри, за да се избегне насилието в затворите, и призовават за продължаване на усилията срещу пренаселването и създаване на програми за физическа активност.
В отговор до Съвета на Европа белгийското правителство обяви намерението си за изработването на нов проект за наказателен кодекс до края на годината. В него се предвижда присъдата "лишаване от свобода" да се превърне в последна възможна мярка, а наказания под шест месеца да не могат да бъдат налагани от съдебните състави. Друга мярка, която ще бъде взета, е осигуряване на двуетажни легла, за да не се налага затворници да спят на земята.