Веднага след края на мача с Германия, завършил 1:1, националният селекционер на Испания Луис Енрике излезе на терена и започна да говори с някои от своите футболисти. И по-специално се спря при един от тях и дълго коментираха нещо – Серхио Бускетс. Халфът на Барселона остана единственият участник при спечелената световна титла от Ла Фурия през 2010-а година.
Но макар и на години, Бускетс и другите ветерани играят важна роля за Луис Енрике в Катар, където генерално погледнато Испания е един от най-младите отбори. Футболисти в началото на кариерата си като Гави, Педри и Нико Уилямс хванаха вниманието до момента на специалисти и медии, но в опитите си да стигнат възможно най-напред и дори до финала, важна задача има и пред Бускетс, Дани Карвахал и Жорди Алба, пише в анализ на агенция Ройтерс.
"Нормално е хората да се уморяват от ветераните, направо някои са им писнали. Но нашите ветерани до момента бяха впечатляващи. Не съм ги взел само да се мотаят покрай отбора. Жорди Алба например без никакво съмнение е най-добрият ляв защитник в света в последната третина от терена. Бускетс искаше да се откаже преди четири години, но ни отне доста време, за да го убедим да играе на още едно Световно първенство, коментира треньорът.
33-годишният Алба до момента е сред лидерите в турнира с две асистенции – по една в първите два мача на Испания. Той е и най-възрастният футболист в защитната линия на отбора, която също така включва 30-годишния Карвахал и 33-годишния Сесар Аспиликуета.
В средата на терена 34-годишния Бускетс, най-възрастният футболист в целия отбор изобщо. В атаката опитът е в лицето на 30-годишния Алваро Мората и 26-годишния Марко Асенсио, които играят заедно с 22-годишния Феран Торес и 20-годишния Уилямс. Мората и Торес вкараха по два гола всеки, Асенсио е отбелязал един.
И докато Буси, както му казват в съблекалнята, е единственият оцелял от Световното в Южна Африка, до от 2014-а година са останали сазмо трима – Алба, Аспиликуета и Коке Ресуресион. От този отбор са били шестима в Русия преди четири години – Бускетс, Аспиликуета, Алба, Карвахал, Асенсио и Коке.
"Тези от нас, които сме малко по-възрастни, вече преминахме през трудни моменти в Бразилия и Русия“, каза 30-годишният Коке. Това ни позволява да бъдем малко по-полезни за младите, така че можем да ги предпазим в някои по-напрегнати ситуации, които вече сме преживели.
В Бразилия испанците отпаднаха в груповата фаза, а на Мондиал 2018 бяха спрени от неособено силния домакински състав на Русия още на осминафинал. Оттогава насам Луис Енрике непрекъснато обновява и надгражда състава. Той пристигна в Катар с 20 футболисти, които правят или ще направят дебют на най-високо ниво, а средната възраст е 25.3 години. По-млади от тях са само отборите на Гана и САЩ.
"Ветераните са също толкова мотивирани, колкото и младите играчи. Всички ние искаме да покажем на света какво можем. Има единствено в отбора, което ни прави по-силни и по-мощни. Всички се чувстваме еднакво важни. Това усещане, което властва, ни дава много добра енергия, допълва Коке.
Коке признава, че дава съвети на 12-годишни по-младия Гави, с когото седят място до място в съблекалнята.
"Казвам му да не се оставя на лудостта, която владее Световното първенство. Трябва да остане концентриран и да се наслаждава на играта. Ние, по-старите, сме играли и на Европейско, и на Световно. Опитваме се да създадем комфортна обстановка.
Гави вкара при 7:0 за Испания срещу Коста Рика и стана най-младият футболист, разписал се на Световно първенство от Пеле през 1958-а година насам. Испания, които нямат голяма титла от Евро 2012, загатнаха за силата си на предишното Европейско първенство и в Лигата на Нациите, но само мачовете ще покажат дали са готови за нещо голямо сега.