Китайският авиационен регулатор е издал лиценз, който позволява масовото производство на тяснофюзелажния (с "тесен" корпус) пътнически самолет C919. Това обяви днес Китайската държавна самолетостроителна корпорация КОМАК (COMAC), съобщи Ройтерс.
Китайският самолет C919 е представян като конкурент на модела А320 на "Еърбъс" (Airbus), както и на  737 МАКС 10 на "Боинг" (Boeing).
Анализатори от  "Джефрис" (Jefferies) обявиха през миналия месец, че очакват КОМАК да достигне до производството на около 25 машини C919 годишно към 2030 г., което е много по-малко от сегашния месечен капацитет на "Еърбъс" и "Боинг" при изграждането на самолети с "тесни" корпуси.
Властите в Китай издадоха през септември типов сертификат за C919, което означава, че самолетът отговаря на стандартите за летателна годност, но всяка самолетостроителна компания се нуждае от отделно разрешително от страна на регулатора, за да започне да го произвежда, отбелязва Ройтерс. 
Първият клиент за новите самолети е китайската авиокомпания "Чайна истърн" (China Eastern). Планирано е през следващия месец да й бъде доставен един C919. Очаква се той да започне да осъществява редовни пътнически полети от първата половина на следващата година. 
Китай се надява с този самолет да намали зависимостта си от чуждестранните производители, въпреки че повечето от системите и високотехнологичните части идват от чужбина.