Председателят на парламентарната група на Социалистическата партия на Албания Таулант Бала публикува видео във Фейсбук, с което съобщи за посещението си при задържаните в ареста в Хага лидери на бившата Армия за освобождение на Косово (АОК) по случай празниците в Албания –  независимостта (обявена на 28 ноември 1912 г.) и освобождението на Албания (29 ноември 1944 г.), съобщи Евронюз Албания. На 29 ноември се отбелязва освобождението на Албания от италианската окупация по време на Втората световна война.
Реджеп Селими, Хашим Тачи, Кадри Весели и Якуп Красничи са задържани в ареста в Хага от ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но процесът срещу тях все още не е започнал. При явяването им пред съда на предварителната процедура четиримата пледираха невинни.
„За празниците на независимостта и освобождението на Албания при освободителите на Косово“, написа Бала към видеото.
Албанската политика отново празнува Деня на освобождението на страната раздвоено, въпреки че официалната дата за отбелязване на този ден е 29 ноември, пояснява Евронюз Албания.
Левицата в Албания отбелязва 28 ноември като Ден на независимостта, а 29 ноември като Ден на освобождението, докато десницата чества и двата празника на 28 ноември, защото според нея другата дата – 29 ноември, е избрана от комунистическия режим и фалшифицира историята, припомня медията.