И дребен предмет от ежедневието - такъв, който всеки ден е пред очите ни - може да бъде произведение на изкуството. И едно от доказателствата за това е традиционният календар на художника Огнян Балканджиев, който всяка година не просто показва на притежателите си датите, а носи в домовете и офисите им романтичният и артистичен дух на Русе, предаден чрез рисунки на архитектурни забележителности. Така старата русенска архитектура, наричана поетично „музика от камък“, всяка година заживява нов живот през погледа на художника, който с цялото си творчество показва, че тя е една от големите му слабости.
„Удоволствие е да рисувам Русе вече толкова години. Всеки път с различен поглед към архитектурата, с различна техника и колорит“, казва Оги Балканджиев.
Този различен поглед ражда „различния календар“, издаван от художника от 1999 година насам. Във впечатляващата близо четвъртвековна традиция липсва само отиващата си 2022 година, за която Балканджиев не направи календар. Липсва, но не съвсем. Защото неговите приятели и почитатели от плевенското кафе „Бордо“ издават свой календар 2022 с негови рисунки и така запълват празния такт.
Новото издание съдържа шест страници плюс корица. Графичният дизайн е на Петър Стаменков, а излизането му  е подкрепено от Националния фонд „Култура“. Предстои специалното представяне на 21 декември на третата Тайна изложба на Огнян Балканджиев /посветените знаят къде се подрежда тя, а любопитните имат време да научат/. Не е тайна програмата - ще има слово на Нели Пигулева, концерт на музикантите от „Сода Акустик“ и спектакъл на първата извънстолична школа по суинг танци „Линди Хоп“. Преди официалната премиера авторът издава един любопитен, но и показателен факт - рисунките за него са на листи от стар календар. Така Балканджиев символично подкрепя идеята за опазване на природата чрез рециклиране - тема, която ще става все по-важна и по-важна.
Календарът вече може да се поръча и купи. Това става единство в профила на автора във фейсбук.