Коледната елха пред сградата на Общината в Русе ще засияе утре в 17.30 часа, когато по традиция кметът Пенчо Милков ще запали светлините. Тази година „корабът-майка“, както шегаджиите нарекоха голямата изкуствена елха още при дебюта й, ще си остане в склада, в който се съхранява. Вместо нея е украсено голямото живо дърво на площада. 
Запалването на разноцветните гирлянди ще бъде придружено от празнична програма на състави от Общинския детски център за култура и изкуство и малките танцьори от ФТТ „Найден Киров“, разбира се, магическото представление ще има и най-очакваните си специални гости - Дядо Коледа и Снежанка.
Така ще бъде дадено началото на богатия Коледно-новогодишен фестивал на Община Русе за 2022 г. 
Ще започнем отзад напред - русенци ще посрещнат Нова година на площада в компанията на вдъхновената местна група „Сода Акустик“ и гостуващата Поли Генова.
Но преди това предстоят много събития.
На 3 декември от 19 часа сдружение „Блок 14“ ще представи в дома си на ул. „Борисова“ 47 авторския спектакъл „Исус и Лазар“ на сдружение „Забелски глас“ по текстове на Емилиян Станев и Никос Казандзакис.
На 8 декември в 18 часа в зала „Европа“ на Доходното здание ще започне специалният Коледен концерт на Общинския младежки дом.
На 10 декември от 19 часа операта ще представи в Доходното здание оперетния спектакъл „Прилепът“ от Йохан Щраус-син.
Ден по-късно, на 11 декември, Кукленият театър ще играе от 11 и от 12.30 часа представлението „Коледен подарък за Мърморко (с Дядо Коледа)“ от Валентин Владимиров-Валяка, който е и негов режисьор. Спектакълът ще бъде показан и но 15 и 22 декември от 18 часа.
Същия ден от 11 до 12.30 часа сдружение „Блок 14“ ще отвори на ул. „Борисова“ 47 Коледна работилничка за деца.
На 13 декември от 18 часа Кукленият театър ще предложи още едно представление - „Коледни снежинки“ от Валентин Владимиров-Валяка, отново под негова режисура.
14 декември ще бъде ден на музиката - от 19 часа в Доходното здание ще започне концерт на Биг Бенд Русе и вокална група „Приста“ при Общинския младежки дом под диригентството на маестро Димчо Рубчев.
На 15 декември в програмата се включва Драматичният театър със стендъп комедията „Юзър“ от 19 часа на Камерна сцена.
На 17 декември в 11 часа в Доходното здание ще започне празничният концерт-спектакъл „В очакване на Дядо Коледа“ на Общинския детски център за култура и изкуство.
Големият Коледен хоров концерт ще бъде на 17 декември от 18 часа в Доходното здание с участието на хор „Св. Георги Победоносец“ при ОМД с диригент Мина Влайкова. Публиката ще чуе още хор „Влашчанка“ от Гюргево с диригент Кармен Пецанка, хора на варненските учители „Арс Музика“ с диригент Веселина Маринова, русенския Академичен хор „Сексагинта Приста“ с диригент Пламен Георгиев и асистент-диригент Албена Андреева. 
Същия ден от 18 часа в зала „Дунав“ ще започне Коледното надиграване с участието на фолклорни състави и клубове от Русе.
На 18 декември от 11 и 12.30 часа, както и на 20 декември от 18 часа Кукленият театър отново ще покаже „Коледни снежинки“.
На 20 декември в 18 часа в Доходното здание ще започне Коледният концерт на съставите от Общинския младежки дом.
По същото време, но в зала „Европа“ Общински детски център за изкуство и култура /ОбДЦКИ/ също ще изнесе концерт с участието на Тамбурашкия оркестър и вокална група „Слънце“.
На 21 декември ОбДЦКИ отново ще има концерт - от 18 часа в зала „Европа“ ще пее хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова
От 19 часа в Голямата зала на Доходното здание ще започне специалният концерт на хора и оркестъра на Русенската опера с Васил Петров под диригентската палка на Димитър Косев.
На 22 декември от 18 часа ОбДЦКИ кани на концерт на всички формации на центъра.
На 23 декември в зала „Филхармония“ ще бъде огласена от спектакъла „Спасете Коледа“ с участието на Русенската детска опера и оркестъра на Държавна опера- Русе с диригент Свилен Димитров.
Пак операта ще изнесе последния за годината концерт - новогодишния - от 18 часа в Доходното здание на 31 декември. А от 22 часа ще започне посрещането на 2023-а на площада.