Търсим възможност за съставяне на правителство, най-лесно е да се отиде на избори. Това каза в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
По думите й е най-лесно никой да не носи отговорност какво ще се случва в държавата и България да се управлява от служебни правителства, назначени от президента, и без парламент.
„Ние търсим всякакви възможности, включително и това, което каза Бойко Борисов, за техническо, експертно правителство. Но каквото и да е правителството, то трябва да има парламентарна подкрепа“, обясни Атанасова.
Тя каза още, че може да се набележат определени приоритети за работа, като всички лидери на партии да положат подписите си под тях като гарант, че техните парламентарни групи ще гласуват законопроектите, които ще реализират тази управленска програма.
По думите й важните теми са инфлация, доходи, бюджет.
„Ако искаме да ги решим, трябва да водим конструктивни разговори за съставяне на правителство. Ако искаме закон за държавния бюджет, сега е времето да говорим за стабилност“, каза Атанасова.
Тя определи като „политическа закачка“ изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, която я посочи като лидер на крило в ГЕРБ в подкрепа на правителство с ДПС.
„Да сме наясно, че лагери, крила, кръгове, триъгълници и подобни неща в ГЕРБ няма. А ако искам да бъда особено заядлива с източника на тази информация, ще кажа, че вероятно Христо Иванов съди по себе си, защото аз спокойно мога да го нарека „крило на БСП“ в ДБ. В крайна сметка ГЕРБ не е управлявал нито с БСП, нито с ДПС, но ДБ го направи. А иначе аз може да се твърди, че съм крилото на Христо Иванов в ГЕРБ, както и други мои колеги, защото аз с моя вот съм го избирала за правителството на ГЕРБ. Подобно нещо не съм правила за някой от ДПС. Според мен обаче това е просто някаква политическа закачка, която служи на Христо Иванов като смокиново листо пред сериозния въпрос: как може две партии от едно и също европейско семейство да не намерят допирни точки, при положение че ние от ГЕРБ сме абсолютно и категорично готови и многократно го заявихме, да приемаме техните условия. Помните един анонс от г-н Борисов, още в началото на парламентарния сезон и той звучеше така - добре, Христо, всичко ще ти приемем, и съдебната реформа ще ти приемем. Това само в скоба. Мисля си, че в момента ДБ търси възможност да не поемат отговорност. Не мога да си обясня  иначе как БСП ще бъдат техен потенциален и предпочитан партньор за сметка на партия от европейското им семейство“, заяви Атанасова.
По повод на мигрантския натиск тя отбеляза, че е вносител на промени в Наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за подобни престъпления.
„Целта е държавата ни да има ясен отговор на мигрантската криза. Надявам се, че политическото противопоставяне няма да вземе превес“, каза още председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
На регионални теми се спря другият русенски депутат от коалицията Драгомир Дамянов.
За да заработи Летище Русе, най-добре е собствеността му отново да стане държавна, тъй като в момента няма как държавен оператор да вземе общинско летище. Разговарях по въпроса с бившия министър на транспорта и зам.-председател на парламента Росен Желязков и според него, за да започне най-после летището да функционира, най-разумно е Общинският съвет в Русе да вземе решение собствеността от общинска да премине в държавна“, заяви Дамянов.
С Росен Желязков той е обсъждал и струпването на тирове около Дунав мост. Бившият транспортен министър е коментирал, че има много паркинги за камиони в Русе и край Бяла, които не се ползват от водачите на тирове. Вместо това те се редят по пътното платно, тъй като няма отделна лента, където да изчакват, а това създава напрежение за останалите превозни средства. Драгомир Дамянов ще постави и въпроса с готовността на румънската страна за пускане на ферибота Русе-Гюргево. Той коментира, че липсата на редовно правителство и на бюджет, в който да бъдат заложени средства за различни инфраструктурни проекти, например като изграждането на магистралата Русе-Велико Търново, бави реализацията им.