Турция е заловила в Истанбул високопоставена терористка от лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С), съобщиха турски медии.
Гюлтен Матур, за която се съобщава, че е "отговаряла за Турция" в групировката, е била задържана при операция днес на Националната разузнавателна организация (МИТ) и турските сили за сигурност.
Според информация от източници от сигурността властите са установили с помощта на разузнавателни данни от МИТ, че Матур, за която е била издадена заповед за арест за "членство във въоръжена терористична група", е възнамерявала да избяга в чужбина.
ДХКП-С е отговорна за редица терористични нападения в Турция, включително за нападението срещу посолството на Съединените щати в Анкара през 2013 г., при което беше убит турски служител на охраната.
Групата е включена в списъците на терористичните организации на Турция, САЩ и Европейския съюз.
Терористичната групировка преследва крайнолява идеология и активно извършва нападения и убийства в страната от 80-те години на миналия век. Сред най-известните нападения на ДХКП-С са самоубийственият атентат, насочен срещу посолството на САЩ в столицата Анкара през 2013 г., и убийството на прокурор в истанбулски съд през 2015 г., напомня "Дейли сабах".