Привърженици на футбола в Катар издигнаха десетки снимки и портрети на Месут Йозил в отговор на демонстрациите на германските национали срещу страната-домакин на Световното първенство. Това се случи по време на двубоя срещу Испания в неделя вечер.
Йозил, който е от турски произход, напусна отбора окончателно през 2018. Тогава той се оплака от дискриминация, след като бе нарочен за главен виновник за ранното отпадане на Световното първенство в Русия.
Демонстрацията на катарците е пряк отговор на начина, по който германските национали позираха за снимка преди мача им с Япония. Те бяха заснети със запушени усти, след като ФИФА им забрани да носят символите на движението One Love.
Преди четири години Йозил обвини Германския футболен съюз, фенове и медии в прояви на расизъм към хора от турски произход. 
"Когато печелим, аз съм германец. Като паднем обаче, ставам имигрант", заяви по това време бившият германски национал.
Проблемите на футболистите от турски произход в Бундестима започнаха преди Световното първенство в Русия, след като Йозил и Илкай Гюндоган позираха за снимка с президента Реджеп Ердоган, пише агенция АП. Двамата дори бяха освирквани по време на контрола преди шампионата.
Негативното отношение към Йозил се засили след турнира, а пожарът не бе потушен от координатора на националния отбор Оливер Бирхоф и бившия президент на федерацията Райнхард Гриндел. Последният сам призна след години, че не е направил достатъчно по въпроса.
Гюндоган отказа да критикува домакините на турнира след края на мача с Испания.
"Катарците се гордеят, че са домакини на Световно първенство. Това е първата мюсюлманска страна, която организира турнира, а аз съм от мюсюлманско семейство. Цялата ни общност трябва да се гордее", заяви той.